Szexuális felvilágosítás kamaszoknak

2019-08-11

Szexuális felvilágosítás: mikor jön el az ideje és hogyan is kezdjünk bele? Amikor egy 10 éves kislány a Ciklus-show kezdetén máris az anális és orális szexről szeretne hallani,  akkor vajon korán van még, vagy már késő erről beszélni?… Mit és hogyan mondjunk a lányunknak, ha nincs jó mintánk  a felvilágosításra a gyerekkorunkból? Ha mi magunk is nehezen beszélünk a szexualitásról, mert ambivalens vele a viszonyunk?

A mai gyerekek ugyanakkor az interneten keresztül sokkal korábban szereznek információkat. Ráadásul 5-6. osztályos korban már gyakran eléri őket a pornó. Mivel nincs kivel beszélgetniük róla, azt hiszik, hogy ez a valóság.  Ez könnyen téves útra vezetheti a szexualitással kapcsolatos elképzeléseiket és elvárásaikat. Következményként pedig a későbbiekben nehézségük lehet egészséges párkapcsolatok kialakításában.

Nem elavult módja a tudás szerzésnek az olvasás,(mint például az Élő adás a testemből”), amiket a lányainknak vehetünkmeg. Vagy akár együtt  is olvashatunk, és ez megkönnyítheti a beszélgetést. Fontos megemlíteni, hogy nem egy “nagy szexuális felvilágosító beszélgetésre” érdemes készülni. Inkább kis kortól kezdve, életkoruknak megfelelően, újra meg újra legyen a téma az életünk része. Mindez segít megvédeni a gyerekünket a szexuális zaklatástól, és a hirtelen jött információ sokktól.

Az egyik leglényegesebb tényező, hogy kamaszunk egész életében érezze azt: mellette állunk, ámogatjuk őt, és bármilyen kérdése is legyen, nyugodt szívvel fordulhat hozzánk.
Természetesen nem baj, ha mindezekre emlékeztetjük is őket bizonyos időközönként.

 

Források: anya-lanya.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek