Sokat és gyorsan – így isznak a tinik 2.

2020-04-16

Egyenes út az alkoholizmus felé?

"minél korábban kezd a gyerek inni, annál nagyobb a veszélye annak, hogy alkoholproblémája lesz"

Minél korábban kezd a gyerek inni, annál nagyobb a veszélye annak, hogy alkoholproblémája lesz. A tizenévesek általában kisebb súlyúak, mint a felnőttek, és kisebb a májuk is. A véralkoholszintjük gyorsabban emelkedik, ha isznak, így a tizenévesek kisebb mennyiségtől is gyorsabban rúgnak be. A szervezetüket jobban károsítja az alkohol, és az alkoholizmus is gyorsabban alakulhat ki náluk, mint a felnőtteknél.

Ennek fényében különösen rossz, hogy a felmérésben részvevő tinik csaknem kétharmada (62,21%) volt már másnapos, és közel ugyanennyien (58,02%) hánytak már alkoholtól. A kérdőívet kitöltő 14 és 18 év közötti fiatalok mintegy felénél (45,99%) fordult már elő, hogy a túl sok alkohol után nem emlékezett dolgokra.

Közel 15 százalékukkal megtörtént, hogy sok ital után olyan dolgokat posztolt, üzent közösségi oldalakon, amit később megbánt. A válaszadók közel negyede (24,81%) jelezte, hogy alkohol hatására megváltozott a hangulata, depressziós, szorongós lett. A lányok esetében többen (28,07%) tapasztaltak ilyen tüneteket, mint a fiúk közül (21,01%). A kitöltők 12%-a keveredett már összetűzésbe az iskolában vagy a szülőkkel a túlzott alkoholfogyasztás miatt.

Most szilveszterkor a Mentőszolgálat adatai szerint több mint 200 részeget kellett kórházba vinni, közülük minden tizedik kiskorú volt!

Mit tegyünk?

"támogatok minden olyan kezdeményezést, amelynek célja, hogy visszaszorítsuk a fiatalkori alkoholfogyasztást"

Zacher Gábor toxikológus véleménye szerint a felmérés eredménye igazolja, hogy a helyzet rendkívül rossz a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. A fiatalok alkoholfogyasztással kapcsolatos magatartását meghatározza a szociális minta, hogy mit lát otthon, egy családban milyen keretei vannak az alkoholfogyasztásnak. A szakember azt is hozzáteszi, hogy az eredmények annak tükrében nem meglepőek, hogy az országban rendkívül sok a felnőtt alkoholbeteg.

– Az alkohollal kapcsolatos ismeretek átadásában nagy szerepe kell, hogy legyen a családnak – hívja fel a figyelmet Zacher Gábor. – El kell mondani a gyereknek, hogy ne igyon, mert az hülyeség, vagy egy keretrendszert kell biztosítani. Támogatok minden olyan kezdeményezést, amelynek célja, hogy visszaszorítsuk a fiatalkori alkoholfogyasztást.

A Szétcsúszva kezdeményezés a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyei mellett a felelős magatartás fontosságát hangsúlyozza és felhívja a figyelmet arra is, hogy a döntés az ő kezükben van. A Momentán Társulat által életre hívott program interaktív színházi edukációs előadások segítségével mutatja be az alkoholfogyasztás veszélyeit a diákoknak. Az előadások 60 percig tartanak, a produkció képzett színészek által előadott darabból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll.

A középiskoláknak az előadáshoz kapcsolódó fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosítanak. A program itt elérhető: https://momentantarsulat.hu/kapcsolat

forrás: https://csalad.hu/

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek