Raj-Czefernek Léna: A pornóipar fogyasztóvá szeretné nevelni gyermekeinket! I.

2021-01-15

Ha pornónézésről van szó, akkor senkinek nem az jut először eszébe, hogy egy 10-11 éves kiskamasz ül a számítógép előtt a barátaival felnőtt tartalmakat nézegetve. Azok a szülők, akik még nem abban a világban nevelkedtek, ahol ezek a videók egy kattintással elérhetőek voltak, talán nem is tudják elképzelni, milyen veszély leselkedik gyermekeikre az interneten. De még akkor sem biztos, hogy fel bírják mérni ennek jelentőségét, ha tisztában vannak a jelenséggel. Arról, hogy miért veszélyes a gyerekekre a pornó és hogy mit tehetünk mi, szülők, dr. M. Dulácska Csilla mentálhigiénés szakembert kérdeztük.

– Miért veszélyes egy gyermek lelki fejlődésére, ha idő előtt találkozik ilyen tartalmakkal?

– Egy kisiskolás (vagy pláne óvodás) gyerek számára a pornó nagyon nehezen feldolgozható élményt jelent. Ijesztő, félelmetes, és komoly szorongást kelthet benne, hiszen nem tudja értelmezni. Ha pedig durva, erőszakos pornót látott (ami sajnos könnyen előfordulhat) – az akár traumatikus élményt is jelenthet számára, vagy a szexualitással szembeni undor is rögzülhet. De mit is értünk azon, hogy idő előtt? A lelki szemünk előtt valószínűleg egy kisgyerek vagy egy kisiskolás jelenik meg…

– Valóban… a kamaszokról lehet, hogy azt gondoljuk: nekik már nem is olyan veszélyes a dolog…

– Pontosan, akár még legyinthetünk is rá, hogy a kamaszokat persze hogy érdekli a szex, mi is néztünk annak idején titokban pornóújságokat… most más korban élünk, a mai fiatalok pornófilmeket néznek! De amikor ezt gondoljuk, akkor valószínűleg nem vagyunk tisztában azzal, milyen is a mai pornó, és azzal sem, hogyan befolyásolják a látottak a kamaszkori agyfejlődést!

Ami 15-20 évvel ezelőtt még durva, „hardcore” pornónak számított, az mára már a hétköznapi és elfogadott kategóriába került.

A régi „soft” pornó elemeivel ma gyakorlatilag a reklámokban, a könnyűzenei videoklipekben, mozifilmekben találkozhatunk. Ha egy gyerek természetes kíváncsiságtól vezérelve beírja a keresőbe, hogy szex… rögtön csak és kizárólag pornóoldalak jönnek fel, megdöbbentő látni! Nagy részük durva, szado-mazo, erőszakolós témájú. Csoportszex, vérfertőzés, pedofília… minden van, már az első oldalon, egy-két kattintásra a gyerekünktől!

És azzal is tisztában kell lennünk, hogy amikor a kamasz pornót néz, a szó szoros értelmében agymosáson megy át. Serdülőkorban hatalmas mértékű „áthuzalozás” zajlik az agyban.

A pornófogyasztás erősen befolyásolja, hogyan alakulnak ki azok az agyi idegpályák, amelyek irányítják a szexuális izgalom és a jutalomkeresés mechanizmusait. Ilyen szempontból legfontosabbak az első magömlés utáni évek.

Ha egy 14 éves fiú kezd el pornót nézni (ami ugye leggyakrabban önkielégítéssel szokott együtt járni), akkor arra szokik rá, hogy az izgalmi állapot és az orgazmus a pornó hatására váltódik ki, és a valóságos szex lehet, hogy előbb-utóbb nem lesz elég inger a számára. Egyre több huszonéves fiatal férfi, sőt, nagykamasz fiú kéri szakember segítségét, mert erekciós problémái vannak. Mert nem tud normális szexuális kapcsolatot kialakítani – vagy nem is próbálkozik vele, mert a pornót izgalmasabbnak tartja a hús-vér nőknél.

 

forrás: kepmas.hu

 

 

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek