Modern házasságok? Valóság vagy legenda?

2019-01-12

Pamela Haag angol nyelvterületen most megjelent könyvében arról ír, hogy a házasság manapság már nélkülözi a romantikát, akik valamikor kimondták a boldogító igent, legkevésbé sem azért vannak együtt, mert hisznek abban, amit az oltár előtt fogadtak.

Az ötvenes években az Egyesült Államokban a házastársak egészen másképp éltek: a férfiak dolgoztak, a nők otthon voltak a gyerekekkel, de társadalmi, jótékony célú munkát is végeztek, tagjai voltak iskolai szervezeteknek, lakóhelyükön működő egyházi, civil szervezeteknek. Manapság ez már nem divat, és nincs is rá se idő, se energia.

Ugyanakkor a kísértéseknek is nehéz mostanában ellenállni: a média sem a monogámia mellett teszi le a voksot, és a közösségi hálók nagyon alkalmas terek a csábításra, a könnyű kalandokra – úgy, hogy közben senki nem gondol a következményekre.

Modern házasságtípusok

Félboldog házasság

Ebben a házasság típusban a felek érzése ambivalens. Az egyik percben úgy érzik, házasságuk szilárd alapokon nyugvó, jó dolog, a másik pillanatban azt gondolják: hogy tudok ezzel a férfival/nővel együtt élni?

A szülői házasság

Ebben a kapcsolatban a család középpontjában a gyerekek állnak, a férj és a feleség mindent ennek rendelnek alá.

Igásló feleségek

Ebben a kapcsolatban a feleség az, aki többet keres, és a házimunkát is elvégzi. Mivel ő hozza haza a több fizetést, olykor megfordul a fejében, hogy talán nem kellene férje kedvteléseit – tenisz, sörözés a haverokkal, focimeccsek – finanszírozni, ha nem segít be a házimunkába.

Ed McMahon-szindróma

Ed McMahon a nyolcvanas években népszerű humorista jelmondata ezt volt:
“Igaza van, uram!” Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik mindig egyetértenek a házastársukkal. Afféle Bólogató Jánosok.

Papíron házas

Ez egy kényelmetlen állapot. Olyan házasság, amelyben már többször felmerült a válás, de egyelőre nem léptek semmit a felek, mert gazdasági okokból úgy döntöttek: együtt maradnak. Bár egy fedél alatt élnek, nem zárják ki, hogy párkapcsolatot létesítenek valaki mással.

Források:

delmagyar.hu
csaladinet.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek