Mit tegyek ha nemi beteg lettem?

2018-11-30

Ha nemi betegség gyanúja merül fel, akkor nehezen vesszük rá magunkat, hogy szakorvos segítségét kérjük. Ennek az az oka, hogy napjainkban is tabu témának számítanak ezek a kórképek, mert félünk a megbélyegzéstől, nehezen tárulkozunk ki.

A nemi betegségeket baktériumok, vírusok és gombák okozzák, leggyakrabban szexuális együttlétek alkalmával terjed, ritkábban uszodában, közös törölközőhasználattal vagy nem alaposan takarított mosdóhasználatkor. Sajnos sok esetben a nemi betegségek fájdalom- és tünetmentesek, így tudtunkon kívül fertőznek.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni azt, hogy nemi betegség áldozatai lettünk, először is nem árt tisztában lenni a leggyakoribb betegségek felismerési jegyeivel.

Szifilisz:

A vérbajként is hívott betegség talán a legveszélyesebb kórkép, mely nemi úton terjedő, vagy magzati életben történő fertőzés következménye. 

Diagnózis:

A diagnózis felállításához a fekélyek váladékából történik mintavétel, amiből a kórokozó kerül kitenyésztésre. A baktériumok alakja dugóhúzószerű, mely mikroszkóp alatt könnyen felismerhető. Ha a mintából baktérium nem mutatható ki, akkor az még nem jelenti azt, hogy a betegség nincs jelen. Három különböző napon, három különböző fekélyből származó, baktériumot nem kimutatható lelet után lehet a vizsgálatot negatívnak ítélni.

Gonorrhea (kankó vagy tripper):

A kankó vagy tripper néven is ismert, bakteriális betegség nemcsak szexuális együttlét alkalmával fertőz, hanem születéskor az anyától a babai is fertőzött lehet.

Diagnózis:

A diagnózis felállítása mintavételt követően a baktérium kimutatásával történik, mely segít a a célzott antibiotikumos kezelés megválasztásában.

HPV:

A humán papilloma vírus több mint száz típusa ismert, melyeket alacsony, vagy magas kockázati szintre sorolhatunk. Ez a vírus sajnos nem csak fertőzést, de akár méhnyakrákot is okozhat és a nők 80%-át betegíti meg.

Diagnózis:

Közönséges szemölcs esetén ritkán fordulunk orvoshoz. Ha viszont a gyorsan elterjedő papillóma a nemi szerven is megjelenik, akkor nőgyógyászhoz, vagy bőrgyógyászhoz fordulunk segítségért.
Mivel a HPV a méhnyakrákos megbetegedések 90%-át okozzák így nagyon fontos a HPV szűrés. A HPV-t akár percek alatt is kimutatható gyors teszttel. Ha időben kiderül a kór, akkor a betegség akár 100%-ban is gyógyítható.

HIV:

Ez nem csak szexuális úton terjedő betegség, hanem egyéb, fertőzött testnedvekkel is (nyál, vér, anyatej), illetve méhen belül, vagy szüléskor a magzat is fertőződhet.
Fontos viszont, hogy ép hámon keresztül nem tud a vírus bejutni, viszont bármilyen kicsi hámsérülés, fekély alkalmas a vírusok bejutására.

Diagnózis:

Ingyenes, anonim szűrővizsgálatra van lehetőség, mely 96%-os biztonsággal dolgozik. Ha ez a vizsgálat pozitív, akkor egy drágább vizsgálatot végeznek el. A vizsgálatnál nem csak a vírus elleni antitesteket tudják megnézni, hanem a víruskoncentrációt is. Így a fertőzés pontosabb megítélésére is van lehetőség. A nehézség viszont az, hogy ha a vírusok száma egy milliliter vérben nagyon minimális, akkor nem mutatja ki a betegséget.

Források:

urologiakozpont.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek