Mi okozza a korai pubertást?

2019-04-03

Egyre fiatalabban érnek meg a gyermekek. Az amerikai Berkeley kutatása szerint ezt nem az evolúció, hanem a szépségipar egyes vegyszerei okozzák. A felmérés legmegdöbbentőbb állítása szerint már megszületésük előtt hatással vannak a samponok és egyéb termékek a kicsikre.

Számtalan cikk született már arról, hogy egyre korábban érik el a pubertást a fiatalok. A folyamat az elmúlt két évtizedben gyorsult fel igazán. Az okokat is jó ideje kutatják, most a neves amerikai egyetem, a Berkeley (University of California) vizsgálata szolgáltat újabb adalékokkal. A szakemberek úgy vélik, a folyamatban jelentős szerepe van a samponokban, fogkrémekben és szappanokban megtalálható kémiai anyagoknak

Ezek ráadásul úgy is ki tudják fejteni hatásukat a fiatalokra, hogy nem is használják egyiket sem: már magzat korukban szervezetükbe juthat, ha az édesanyjuk használ ilyen szereket. “Azt már jól tudja mindenki, hogy néhány anyag, amit a bőrünkre teszünk, bejut a testünkbe is a bőrön vagy a légzésen keresztül” – magyarázta Kim Harley, a kutatás egyik készítője, a Berkeley közegészségügyi iskolájának munkatársa.

A szakemberek megállapításaikat 338 ember vizsgálatából szűrték le. Ezen csoport tagjai egy hosszabb kutatás résztvevői, ugyanis már születésük előtt egészen felnőtté válásukig nyomon követték őket. Az látszik ezekből az adatokból is, hogy az elmúlt két évtizedben folyamatosan korábbi időpontban jelentkezik a pubertás a fiataloknál. A kutatók szerint ez sok más mellett azért jelent problémát, mert nagyobb veszélynek teszi ki az érintett fiatalokat a mentális betegségeknek, a lányokat a mell- és petefészek ráknak, a fiúkat pedig a hereráknak.

Források:

csaladhalo.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek