Hogyan beszélj fiatalokkal szexualitásról?

2018-08-26

Olvasunk arról, hogy a gyerekek egyre korábban találkoznak a pornóval… Hallunk gyerekeket érintő szexuális zaklatásról… nekünk meg titokban összeszorul a gyomrunk, és ott feszül bennünk a szorongató kérdés: hogyan védjük meg a gyerekünket?  Tudjuk azt is,  hogy ehhez el kellene vele beszélgetni a szexualitásról… Mégis, valahogy olyan nehéz ezekbe a beszélgetésekbe belekezdeni.

Könnyen lehet, hogy a szüleid nem voltak a helyzet magaslatán, amikor a szexualitásról kellett (volna) beszélgetniük veled. De ha nagyon szerencsés is voltál, és a szüleid sok mindent elmondtak neked, és nagyon tájékozottnak is érezted magad annak idején…
Az a szexuális felvilágosítás, ami gyerekkorodban elég volt és jól működött, a saját gyermekeid számára a mai világban nem lesz elég! A világ nagyon nagyot fordult 30 év alatt.
A gyerekeinket már egészen más hatások érik, egészen másfajta kihívásokkal néznek szembe. Online pornó, online zaklatás, szexting, valóságshow-k – ilyenek nem léteztek a mi időnkben.

Az is lehet, hogy a gyerek nem „kérdezős fajta”.De ha nem kérdez, akkor is fontos, hogy megbízható információkkal rendelkezzen! Nem dőlhetünk hátra megkönnyebbült sóhajjal, hogy akkor még van időnk…Az is lehet, hogy egyszer kérdezett, Te válaszoltál, aztán többet nem kérdezett újra. Vajon miért?
Előfordulhat, hogy zavarba jöttél ettől a helyzettől, és működésbe lépett benned a gyerekkorodban megélt minta.Az az élmény, amit  a felvilágosítás mikéntjéről szereztél a saját szüleiddel, hosszútávú hatással bír. Erősen befolyásolhatja, hogyan is tudsz a saját gyerekeddel beszélgetni a szexualitásról. A mostani  helyzet előhívhatja benned a gyerekkorodban megélt helyzethez kapcsolódó kínos érzéseket – azokat az érzéseket, amiket Te éltél meg vagy amit a szüleiden láttál.

Lehet, hogy Te is azok közé a szülők közé tartozol, akiknek semmilyen mintájuk nincsen, hogyan is lehet egy gyerekkel a szexualitásról beszélgetni. Vagy úgy érzed, nem tudsz hozzá eleget. Leginkább nem tudod a módját, hogyan lehetne ezt jól csinálni. A jó hír az, hogye ebben lehet fejlődni
Az információknak utána lehet nézni, utána lehet olvasni. Vannak jó könyvek (is) ebben a témában. Lehet tapasztalatot cserélni olyan szülőtársakkal, akiknek ez könnyebben megy. Lehet szakember segítségét kérni.

Ha nem merünk belevágni a beszélgetésbe, ha csak arra hagyatkozunk, hogy a gyerekeink majd kérdeznek…Akkor az a felelősség, ami a szexualitáshoz kapcsolódó testi és lelki  egészségüket illeti, valójában átkerül az ő vállukra.
Pedig mi vagyunk értük felelősek.
Szerinted mi a jobb a gyerekednek: ha elsősorban tőled kapja a szexuális nevelést, vagy az őt körülvevő világtól?

 

Forrás: anya-lanya.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek