Hároméves TeenSTAR-program indul Magyarországon

2018-01-18

Az ERGO Európai Regionális Szervezet 2016 óta az ifjúság egészségmegőrzése terén kiemelkedő értékkel bíró, TeenSTAR nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program magyar nyelvterületen történő elterjesztésén, kiépítésén és megszilárdításán dolgozik. A szervezet célja, hogy a főleg német nyelvterületen – Ausztriában például már tíz éve – jelentős eredményeket elérő, a szülők és a diákok körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő képzés tananyaga a Kárpát-medence magyar fiataljai számára is elérhetővé váljék.

Az osztrák, német, felvidéki és erdélyi partnerekkel benyújtott pályázat eredményeként az EFOP 5.2.2-es Transznacionális Együttműködések projekt keretében 2018. januárjában elindulhat az a hároméves program, amelyben az ERGO Európai Regionális Szervezet mint főpályázó vesz részt, négy partnerszervezettel: TeenSTAR, Ausztria; Offensive Junger Christen, Németország; Vita Humana, Felvidék; Csíki Anyák Egyesülete, Erdély.

„Az osztrák és német TeenSTAR-oktatók által kidolgozott program hiánypótló, a képzésben részesülő partnerszervezetek esetében ugyanis ez a módszertan, tudásanyag ismeretlen, ilyen jellegű tudásátadás mindeddig nem valósult meg. Ezen felül az összeállított tematika egyedi, a részt vevő szervezetekkel egyeztetett, az ő igényeikhez teljes mértékig igazodik, ami a programot még egyedibb jellegűvé teszi”

– mondta el Boros Annamária, a projekt vezetője. Hozzátette: az ERGO és partnerei azért akarják a programot megvalósítani, mert úgy látják, szükség van erre a modern felfogásra, tudásra az érintett országokban is.

A projekt címe: A TeenSTAR-módszertan meghonosítása Magyarországon

A kamaszkor egy kihívásokkal teli időszak szülőknek és gyermekeiknek egyaránt. A szülőkről való leválás korszakában különösen sok kérdés merül fel a szerelem – szexualitás témakörében.
 
A legtöbb felmérés szerint a gyerekek többsége egyáltalán nem, vagy csak felszínesen beszél a szüleivel a szexualitásról, vannak, akik még a menstruáció körüli teendőket sem tudják megbeszélni az anyjukkal. Sajnos sok szülőnek fogalma sincs, hogy a gyermeke már aktív szexuális életet él, ami nagyon aggasztó.
 
TeenSTAR egy olyan személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program, amely segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. Ezzel együtt a tanfolyam nyílt légköre hozzájárulhat a szülők és gyermekeik közötti párbeszéd elősegítéséhez is.
Ezért tartjuk fontosnak az ERGO - Európai Regionális Szervezetben, hogy meghonosítsuk a programot Magyarországon is, amelyet Ausztriában már tíz éve oktatnak és a szülőés diákok körében is nagyon népszerű.
 
TeenSTAR a szexualitást a testi, lelki, szellemi hatások egységként közelíti meg, és célja, hogy a fiatalok felismerjék a női és férfi termékenység jeleit, megértsék fizikai és érzelmi hatásait.

Mivel a TeenSTAR tanfolyam a pozitív testképen és a termékenységünk nagyraértékelésén alapul, ezért az érési folyamat lépésenként, az életkornak megfelelően érthető meg és könnyebbé teszi, hogy a személyiség részévé váljon. Így jutnak el a fiatalok a nemi identitásukhoz és így készülhetnek fel a felelősségteljes szexuális életre.

Lényeges, hogy elég időt adjunk a fiataloknak kérdéseik megfogalmazásához és azok önálló megválaszolásához. Ezért a résztvevőket hosszabb időn át kísérjük, általában egy csoport legalább hat hónapon keresztül találkozik rendszeresen.

A gyermekeknek szóló tanfolyam során több szülői találkozót is szervezünk, hogy tájékoztatást adjunk a tanfolyam felépítéséről, témaköreiről és megerősítsük a szülőket a felelősségteljes nevelésben.

(Forrás: Polgár Portál)

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek