Fogamzásgátlás veszélyei

2018-06-24

A fogamzásgátlók alkalmazásával kapcsolatos spontán aggodalmak jellemzően nem a tabletta hatékonyságára vagy a szedés körülményességére fókuszálnak, hanem sokkal inkább a testre gyakorolt közvetlen hatásokra.

Ennek ellenére a fiatal lányok 15%-ának van környezetében olyan ismerőse, akinél a fogamzásgátló tabletta rendszertelen szedése okozhatott nem kívánt terhességet. A Szinapszis Kft. orális fogamzásgátlót szedő vagy annak alkalmazását a közeljövőben tervező 16-24 éves lányok körében végzett kutatást.
A lányok legalább felének vannak aggodalmai a gyógyszerszedést megelőzően

Arra a kérdésre, vannak-e illetve voltak-e aggodalmaid a szájon át bevehető fogamzásgátló készítmények szedésének elkezdése kapcsán, az alkalmazást tervezők 61, a gyógyszerszedést közelmúltban elkezdők 51%-a említette, hogy vannak, és mindkét csoportban valamivel nagyobb arányban a 20 év felettiek.

A nem kívánt terhesség megelőzését támogató gyógyszeres terápia kapcsán főként az elhízástól, a hormonháztartásra gyakorolt hatástól vagy a későbbi meddőség veszélyétől félnek legjobban a hölgyek, igaz ez mind a kezdő mind a tervező szedőkre. Az előbbiek körében lényegesen hangsúlyosabb jelennek meg a megfelelő hatékonysággal kapcsolatos félelmek is.

A fogamzásgátló tablettát a közelmúltban elkezdő hölgyek egyharmadának (34%) okoz kisebb kellemetlenséget a készítmény pontos szedése, míg 65%-uknak egyáltalán nem jelent gondot, a napi rutin része. Ebből a szempontból nincs jelentős különbség az egyes korcsoportokat vagy a szedési idő hosszát tekintve.
A rendszeres szedéssel kapcsolatos kellemetlenség döntően abból fakad, hogy a pirulát ugyanabban az időpontban kell bevenni, illetve a bevétel szükségességét folyamatosan észben kell tartani. 
 
Fontos azonban szem előtt tartani, hogy azok aktív szexuális életet élnnek, mindenképpen használják rendeltetésszerűen ezeket a  fogamzásgátló gyógyszereket, mert nagyon sok kellemetleséget meg lehet előzni egy kis odafigyeléssel.
 

Források: csaladhalo.hu 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek