Alapvető igény a kötődés

2018-07-12

A korai kötődés - azaz bonding - már a születés, szülés előtt, illetve a szül(et)és pillanatában megkezdődik. Elengedhetetlen, hogy a gyermek és az anya elválasztását meggátoljuk az élet első pillanataiban, óráiban, napjaiban. A korai kapcsolat támogatása alapvető fontosságú minden gyermeknél, de ennél is lényegesebb a koraszülötteknél és császármetszéssel világrajötteknél, traumatizált anyáknál. A szül(et)éssel egyaránt megváltoznak mind a gyermek, mind az anya neuropszichológiai mechanizmusai. A bőrkontaktus elősegíti a szülővé válást, az újszülött adaptálódását, a természetes, egészséges bio-pszicho-szociális, spirituális folyamatok kibontakozását, megvalósul a kolonizáció, immunológiai, fiziológiai szempontból is az ideális kezdetet kapja meg a kisbaba.Megvalósul az egészséges életkezdethez való joga. A támogatásban részesített korai bőrkontaktus anya és gyermeke között a gyermek mellhez kúszását, mellre tapadását eredményezi, megkezdődik a szopás-szoptatás, a gyermek egészségesen adaptálódik és elindul a szülővé válás folyamata. Ez eredményezi a ragaszkodást, ami a biztonságos, szeretetteljes érzelmi kötődés alapja a családokban, valamint a társadalom egészét is szolgálja.

„Létezni” annyit tesz, mint „kapcsolatban lenni”.

Nincs még egy olyan bensőséges egység, mint az anyáé és a gyermeké születés előtt és után is jó ideig. Amit a gyermek ekkor tanul, az „kapcsolatban bontakozó tudás”. Az apa rendszeres, aktív részvétele a gyermek életében - legyen az fiú vagy lány - előre vetíti a szociális viselkedésbeli, pszichológiai és kognitív fejlődés pozitív kimenetelét.

Az anyaság és az apaság nem két elválasztható, jól meghatározható pszichológiai minőséget jelentenek, de nem is azonosak, vagy felcserélhetők. Átfedik és kiegészítik egymást.

Dr. med Christl Ruth Vonholdt

Bővebben >>

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek