A jó szülői hozzáállásról

2020-02-28

A jó szülői hozzáállásról

Jó tudni, hogy a változás korszaka a szülő számára vékony jég, hiszen, ha nem jól kezeli a gyereket, akár el is fajulhatnak a dolgok, és a szülő-gyerek viszony, de akár a gyerek további személyisége is kárát láthatja.

- Mi a jó szülői hozzáállás?  Hogy segíthet a szülő a gyereknek ebben az időszakban?

 • A deviáns karrier kialakulásában nagy szerepe van annak, hogy a környezet képes-e megfelelő határokat szabni, valamint annak, hogy az újonnan megjelenő magatartásmódokat miként minősítik a felnőttek. A jó szülő kereteket tart, de szeretettel és elfogadással van gyermeke iránt. Minél kevesebbet minősít.
 • - Nem könnyű a mosolyogni képtelen tinit nézni, de feladata a szülőnek jókedvre deríteni a gyereket? Természetes ebben az életszakaszban az elvonulás, a rosszkedv?

  - A tartós magányosság, rosszkedv mindig azt jelzi, hogy a családról való leválás folyamata időlegesen vagy tartósan elakadt. A családról és a szülőkről való leválás a serdülő fő feladata. Ez teszi lehetővé, hogy a  serdülő a családon kívüli kapcsolatok felé nyitottá váljon, kortárs kapcsolatokat alakítson ki.

  A híres angol gyermekpszichológus D. D. Winnicott írja, hogy amíg a fejlődés tart, a szülőfigurának kell a felelősséget vállalni. Ha a szülők lemondanak a problémás gyermekükről, akkor a serdülőnek ugrást kell tennie a hamis érettség felé, és így elveszíti legdrágább kincsét: a szabadságot, hogy ötletei lehessenek, és ösztönösen cselekedhessen, és feladja - mondja Antali Zita.

  Amikor tényleg baj van

  Bár az esetek jó részében a szülői aggodalom túlzó, előfordul, hogy valóban van rá ok.

  - Mi a vészjósló a tini viselkedésében? Mi az, ami már nem normális?

  - Nem gondoljuk, hogy önmagában egy viselkedés, egy állapot patológiás lenne, inkább fontos, hogy tartósan fennáll-e, kiterjedt-e, és akadályozza-e a fejlődést - mondja a pszichológus.

  A szülő természetesen mindig kérhet pszichológusi tanácsot, ha pedig azt látja, hogy a gyereke viselkedése egy mélyponton elakadt, motiválatlan és negatív, és ez az állapota tartósan fennáll akadályozva továbblépését, fejlődését, akkor érdemes lehet vele együtt is szakemberhez fordulni.

forrás: femina.hu

fotó: Getty Images Hungary

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek