Modern család: Miben más?

2018-12-21

Az elmúlt 30 évben a családi értékek nagyon sokat változtak: az emberek nem feltétlenül akarnak házasodni, vagy gyerekeket. Sok tényező okozta ezt a változást az emberek gondolkodásmódjában, mi pedig megpróbáltunk utánajárni, hogy miért következett ez be.

A Bright Side megpróbálta megérteni azokat az okokat, amelyek miatt egyre több ember tartja alacsony prioritásnak a családot és a gyermekeket az életében. Milyen okok vezethettek idáig? Mi miatt változott meg a mostani generáció a régihez képest?
Ezek lesznek most terítéken.

1.Minél képzettebb emberek, annál alacsonyabb a születési arány

A mostani világra nagyon jellemző, hogy az emberek egyre később kezdenek el gondolkodni az első gyermekükről. Ez a tendencia leginkább a fejlett országokban figyelhető meg. Az átlagos életkor, amikor a nők anyává válnak már 30-34 év között van. Azok száma, akik csak 40-44 éves korukban válnak anyává az előző évtizedhez képest megduplázódott, és folyamatosan nő azoknak a száma is, akik úgy döntenek, hogy egyáltalán nem akarnak gyereket. 

2. Erős a vágy, hogy mindent kipróbáljanak

Korábban a fiatalabb generáció felnézett az idősebb nemzedékre, és a tapasztalataikból szerettek volna tanulni, addigra a mostani helyzet átalakult. A 30 éves emberek a 20 évesek hobbijait és lehetőségeit vizsgálják, és ugyanazt akarják tenni, mint a fiatalabb társaik. Az egyedül élés egyszerűbbé és jövedelmezőbbé vált, és így több esélye van az embernek arra, hogy a világban megtalálja magát, és odafigyeljen az érzéseire. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a férfiak azért nem hajlandóak gyermeknevelésre adni a fejüket, mert akkor fel kell áldozniuk azt, hogy bármikor utazhassanak.

3. A nők nem akarnak anyák lenni

A nőknek sokkal nehezebb elmondani a világnak, hogy csak maguknak vagy éppen a párjuknak akarnak élni, és nem szeretnének gyereket. Az anyaság imázsa még mindig nagyon erős a társadalomban. Tehát azok a nők akik szülnek, ők teljesítsik a „kötelességüket” a nyilvánosság szemében. 2015-ben 23 izrali nő beismerte, hogy őket nem teszi boldoggá az anyaság, és már sajnálják a döntésüket, hogy anno belevágtak. És ilyen vallomásokról naponta hallani. Németországban minden 5. nő inkább szeretné visszacsinálni a gyerekvállalást, ha lehetne.

Források:

goodstuff.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek