Mit jelent pontosan a veszélyeztetett várandóság?

2018-10-10

Amikor meghalljuk ezt a két szót, akkor két reakció a leggyakoribb. Vagy összeszorul a gyomrunk az idegességtől a lehetséges szörnyűségek miatt, vagy az jut eszünkbe, ez a kismama is meg akarja úszni, hogy a várandósság alatt dolgoznia kelljen.

Igen, a terhességek egy bizonyos százalékban magas rizikófaktorú besorolást kapnak. Ennek oka, hogy valamilyen tényező a környezetben, vagy éppen a kismama szervezetében megnöveli a koraszülés vagy a vetélés kockázatát, illetve veszélyezteti a magzat és az édesanya épségét.

A veszélyeztetett várandóság kiváltója lehet az anya életkora (18 évnél fiatalabb, vagy 40 évnél idősebb), betegségei (meglévő vagy kialakuló cukorbetegség, pajzsmirigy probléma, más betegségek) 4.terhesség, előző császármetszés, előző 4500 g feletti baba szülése és egy sor más tényező. Látható, hogy igen széles skálán mozog a lehetőségek tárháza, melyek a veszélyeztetett kategóriába sorolják a kismamát, éppen ezért nem kell rögtön pánikba esni, amikor meghalljuk ezt a kifejezést.

Mit lehet ellene tenni?

Sok esetben sajnos nem sokat. A fennálló betegségek, vagy a sokadik terhesség nem olyan dolgok, amikkel igazán tudunk mit kezdeni. Valamit azonban mi is tehetünk!

A veszélyeztetett terhességek esetében még fontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő, könnyed mozgás, és a vitaminpótlás, a tápanyagraktárak feltöltése. Ezzel ugyanis a minimálisra lehet csökkenteni a további gondok lehetőségét. A megfelelő vitaminkészítménnyel sokat tehetünk a felszálló fertőzések elkerüléséért is. ehhez a készítmény mindenképpen tartalmazzon rezet és cinket, illetve azok szerves (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) változatát, mivel így azok felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb lehet.

Ilyenkor a baba és a kismama állapota is fokozott figyelmet kíván meg a családtól és minden környező személytől is, próbáljunk meg ezeknek eleget tenni, attól függetlenül miként vagyunk érintettek ebben a helyzetben.

Források: csaladhalo.hu

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek