Mit csinálnak a tinik a TikTok-on? Aggódjunk?

2020-01-23

ATikTok megint olyasmi, amivel az én koromban (vagy harmincon felül a többség) csak akkor találkozik, ha megfelelő korú gyereke van. Akkor viszont előbb-utóbb megismeri – de azt nem ígérhetem, hogy mindenestül szeretni is fogja. Találhatunk a TikTok-on kreatív műveket - bár a legtöbb filmecskét a tizenéveseken kívül más nem nagyon találja szórakoztatónak. Mik lehetnek mégis a kockázatok?

 A TikTok egy olyan alkalmazás és közösségi média felület, ahol a fiatalok, a Tiktokerek megoszthatják saját videójukat, megnézhetik mások videóit és persze kommentelhetnek, lájkolhatnak is. A feltöltött videók jellemzően 15-60 másodpercesek, tipikusan zenét-táncot, videós trükköket, vicces jelenetet vagy "kihívást" tartalmaznak, de vannak "kandi kamera" szpotok vagy cuki állatok is. Itt is működik a # és a népszerű videókon gyűlnek a <3-ek.

A Tiktoknak saját sztárjai születtek, például a tizenöt éves Emily Steers és Lauren Kearns, több mint egymillió követővel rendelkeznek. Lauren vagyonát idén márciusban kb. 19 millió dollárra saccolták, és a páros a Tiktok után meghódította a Snapchatet és a Youtube-t is. Pedig nem csinálnak mást, mint amit esetleg a te lányod is: táncikálnak-énekelnek népszerű dallamokra. Felnőttként ez nem az a műfaj, ami igényes szórakoztatást biztosít.

Mire jó a TikTok?

Elődje, a musical.ly tette a régi gyerekmókát "netképessé": a gyerekek népszerű slágerekre ugrabugráltak és "énekeltek" (inkább csak tátogtak, éneklést imitálva) - írtunk is erről akkoriban. Ma már ez a TikTok.

Nem kicsicsázott, inkább vicces

A TikTok közössége az Instagrammal ellentétben a szépre fényezett, "minőségi" látványnál sokkal nagyobbra értékeli a humort és a kreativitást. A TikTok saját meghatározása szerint "átlagos" fiatalok platformja, az önkifejezés, a mémek és az alternatív standupok lelőhelye, számos "törzzsel" amilyenek a cosplayerek, a videojátékosok, fitnesz-fanatikusok és mások. De alkalmas lehet a platform a sport nagy pillanatainak bemutatására, vagy akár társadalmilag fontos ügyek népszerűsítésére is - ahogy üzleti prezentációval (a pitch is rövid műfaj, ugye!) is találkoztam már.

A TikTok sötét oldala

Az a baj a TikTok-kal, hogy főleg tizenévesek használják és akik velük akarnak kapcsolatba lépni

A TikTokra se lehet hivatalosan 13 év alatt regisztrálni (vagy legalábbis közvetlen szülői engedély szükséges hozzá, Írországban pedig betöltött 16 év), de mégis sok rajta a 9-11 éves is, akár közönségként, akár saját videóval. Mivel ezek a gyerekek kevés élettapasztalattal rendelkeznek, kiszolgáltatottabbak az online térben is. (Fontos lenne, hogy szülőként arra neveljük a gyerekeinket, hogy betartsuk a regisztálási feltételeket. Nem véletlenül szabályozzák.)

Az a baj a TikTok-kal, hogy vicces videókon kívül vannak félelmet keltő tartalmak is

A TikTok-ra feltöltött rövid videók csak a kisebbeknél állnak meg a jópofa ugraburgálás, táncolás, vicceskedés kategóriában. Az idősebbek ijesztő, félelmet keltő, erotikus tartalmakat is feltölthetnek vagy éppen olyan dolgokkal „viccelődnek”, amelyek egyáltalán nem viccesek. Mivel ezekbe a tartalmakba bármikor belefuthatnak a gyerek, így a Tiktorkerkedésnek ezt az oldalát is érdemes szülőként átgondolni.

Az a baj a TikTok-kal, hogy kiszolgáltatottá teszi a gyerekeket

Mivel „nyílt terep” ezért a gyerekek védtelenek. Miközben ők tartozni akarnak egy közösséghez, utánozni az ikonjaikat és megmutatni a kreativitásukat, könnyen futhatnak bele negatív, bántó kommentekbe, de online zaklatás áldozataivá is válhatnak. Ráadásul a kamaszok, akik szárnyaikat próbálgatják, nem éppen arra vágynak, hogy a szülők figyeljék a tiktokozásukat, a kommunikációjukat. 

Az a baj a TikTok-kal, hogy sok baj van vele

A TikTok jogosulatlan adatgyűjtögetésért már kapott az app több, mint 5 millió dolláros bírságot az USA-ban. Elmarasztalták azért is, mert nem távolította el a gyerekek feltöltött tartalmait, ha ezt a szülők kifejezetten kérték. Több esetben a kérés és a hatósági fellépés ellenére sem távolította el időben azon üzeneteket sem (küldőikkel együtt), amelyek egyértelműen "tisztességtelen ajánlatot", vagy épp durva fenyegetést tartalmaztak. Az ilyen üzenetek küldői jellemzően nem kortársak, hanem felnőttek. Indiából a Google és az Apple egy bírósági döntés után kivonta az alkalmazást, miután a technológiai miniszter szerint egyenesen "kulturális leértékelődésre" biztatta a fiatalokat (bármit is jelentsen ez), miközben a fő vád itt is az, hogy rossz szándékú felnőttek közelíthették meg rajta a gyerekeket, illetve teret engedtek gyűlöletkeltő, vagy szexuális tárgyú üzeneteknek, kommenteknek is.

Mit tehet a szülő?

A TikTok, hogy igazítson valamit a renoméján 2019-ben kiadott hat, a biztonságra figyelmeztető videót. Néhány ajánlás:

•    A TikTok a vidám, pozitív önkifejezés oldala: légy barátságos, mintha mindenki „rajongód” lenne! Így mindenki biztonságban érezheti magát.

•    Van nyilvános és privát fiók: privátra állításkor megszabadulhatunk a kéretlen, esetleg minket elárasztó kommentektől és üzenetektől. Beállíthatjuk, ki kommentelheti műveinket vagy ki küldhet privát üzenetet (például csak a barátaink).

•    Vedd észre, ha túl sok időt töltesz el vele! A „Digital wellbeing” résznél korlátozhatod, mennyi legyen az annyi.

•    Jelentsd a moderátoroknak, ha valaki nem tartja be a javasolt viselkedési szabályokat!

 

A TikTok funkcióját tekintve egy igen szórakoztató app lehetne, ám a használatával és az elérhető videókkal kapcsolatban sok aggály merül fel a szülőkben – elég csak egy pillantást vetni a regisztráció nélkül is elérhető trending videókra.

 

 

Villányi Gergő, pszichológiai tanácsadó javaslata szülőknek: Akár támogatjuk, akár későbbre halasztjuk (és abban reménykedünk, hogy a TikTok-láz lecseng majd) mindenképpen fontos elmagyarázni a gyerekeknek, hogy bármilyen platformon is jelennek meg, nagyon figyeljenek oda, hogy mit mutatnak meg önmagukból és a környezetükből. Kamaszkorban a kortársi hatás nem kikerülhető, azonban a gyerek szülő közötti bizalmi viszony védőhálót nyújthat. Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy ne álljanak szóba idegenekkel az interneten és úgy kommenteljenek, úgy kommunikáljanak, hogy azzal ne okozzanak másoknak fájdalmat. Nagyon fontos azt is elmondani a gyerekeknek, hogy ha ijesztő vagy furcsa, zavaró dologgal találkoznak, akkor szóljanak a szüleiknek, kérjenek nyugodtan segítséget és mutassák meg a videót – tudniuk kell, hogy mások tartalmáért nem ők a felelősök, de azzal, hogy felhívják a figyelmet egy ijesztő vagy zavaró videóra, azzal másokat is megvédhetnek.

forrás: digitaliscsalad.hu

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek