Minden, amit a kamaszkorról tudni érdemes

2018-10-29


A serdülőkor alatt a test is komoly változásokon megy keresztül.
Szép lassan eléri felnőtt méreteit, kialakulnak a másodlagos nemi jellegek.
A serdülőkor a testi, lelki változásoknak és a szexuális megújulásnak a kora, amely során testünk folyamatosan változik, szexualitásunk pedig eléri végleges formáját.

Az átlagos pubertáskor lányoknál 8-11 évesen kezdődik, fiúknál mindez pár évvel később 11-14 évesen.

A kamaszkor nem ér véget azzal, hogy megnövekedett a melled vagy mélyebb lett a hangod. Ehhez kell pár év, hogy minden befejeződjön, és bár nagy általánosságban ugyanaz zajlik le bennetek, mégis lehetnek eltérések.

Ha a tested már elérte a kifejlett paramétereit, akkor sem szabad azt hinned hogy:
„Kész vége, innentől kezdve ilyen maradok életem végéig. Az ember folyamatosan változik
- tartja a közhely – ami nem véletlen. A kamaszkorban lévő gyermekek (igen szándékosan ezt a kifejezést használom) rengeteget változnak lelkileg, ilyenkor kezd kialakulni a valódi személyiségük, még ha sokszor ezt a szülők nem is veszik észre.

Ez a kor a forradalmiság kora, meg akarjuk váltani a világot, nem érdekel minket senki más, csak hadd csináljuk azt amit akarunk. Ilyenkor elkövetünk rengeteg hibát és olyan dolgokat is megteszünk, amire vissza gondolva a hajunkat tépjük. Ez teljesen jól is van így, egyet azonban mindig tartsunk szem előtt. A figyelmes ember a saját hibáiból tanul, az okos ember pedig másokéból.

 

Források:

kamaszpanasz.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek