Hogyan beszéljünk a kamaszhoz?

2018-06-13

Hogy a kamaszkor próbára teszi a szülő-gyerek kapcsolatot, mindenki tudja. De különböznek az anyák, apák abból a szempontból, hogyan kezelik ezt a helyzetet. Az egyik véglet, ha valaki legyint rá, mondván, ezekkel a konfliktusokkal úgysem lehet mit kezdeni. Ennek az a veszélye, hogy eltávolodnak egymástól, és ha kimarad nyolc-tíz év, utána nehéz újra egymásra találni.

Ha a szülő úgy gondolkodik: „mit kezdjek ezzel a mufurccal, inkább nem is próbálok beszélgetni, majd csak túl leszünk ezen az időszakon”, akkor a gyerek sokszor fogja átélni, hogy egyedül marad a problémájával, hogy már nem tartozik a családhoz, hogy ő már senkit sem érdekel.Ezek olyan sebeket okoznak, amik nem gyógyulnak nyom nélkül, és hiába ér egyszer véget a kamaszkor, a szülő nem fogja visszakapni azt az embert, akivel valaha bensőséges volt a kapcsolata. 

A másik véglet, ha az ember retteg a csemete szeretetének elvesztésétől. Van, aki találóan szeretet-rabszolgának hívja az ilyet. Ezek a szülők legtöbbször az egyedül maradástól félnek, mondván, ha most megromlik a kapcsolatuk a gyerekkel, mi lesz velük öreg korukban, senki nem nyitja rájuk az ajtót. A másik gyakori példa, hogy valamiért bűntudattal küszködnek, ezért nem tudják a saját igényeiket érvényesíteni a kapcsolatban. Bűntudatot okozhat például a válás, ha valaki hibásnak érzi magát, amiért nem tudta megadni a családi meleget a gyereknek, amit valaha szeretett volna. Vagy ha kevesebbet foglalkozott vele, ha úgy érzi, egyes fontos kérdésekben elszúrta a vele való kapcsolatot. 

Az első fontos szabály, hogy ne felülről, tekintélyi alapon közelítsünk! „Én vagyok a felnőtt, hát jobban tudom, hogy…” Az ilyen attitűdben van igazság, hiszen a felnőtt valóban többet tud a világ működéséről, azonban sokkal kevesebben tud arról a társas és értékrendbeli térről, amiben a gyerek az iskolában mozog. Tehát nem véletlen, hogy a tini úgy reagál, ne beszéljen neki ez az ember, aki azt sem tudja, hogy…

Források: csaladhalo.hu

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek