A legnépszerűbb fogamzásgátlási módszerek

2018-03-12

Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony.

De milyen eszközök állnak rendelkezésünkre? Ez az a kérdés, amivel a legtöbb fiatal nincs tisztában, de még a felnőtt korosztály tagjai közül sem mindenki rendelkezik megfelelő mennyiségű és minőségű információval.

Tabletta

A legismertebb és legelterjedtebb nyilván a tabletta. A megbízhatóságuk igen magas, de nagyon sok ilyen-olyan mellékhatással kell számolni a használatuk során, hiszen erőteljesen beleavatkoznak a hormonális rendszerünkbe.  

Óvszer:

A kondom használatának nagy előnye, hogy nem kell hormont vinni a szervezetbe, hogy bármikor kéznél van, és hogy az egyetlen megoldás, amely a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségektől is véd. Az óvszert a merev hímvesszőre kell felhúzni, így mechanikailag akadályozza meg, hogy a spermiumok a hüvelybe jussanak.

Spermicidek, hüvelykúpok, habok:

A mélyen a hüvelybe vezetett krém a hímivarsejtek sejtmembránját károsítja és fontos enzimjeiket bénítja meg, így akadályozva a megtermékenyítést. Ez az eljárás azonnali védelmet biztosít, és 10 órán át tart a hatása, azonban minden újabb együttlét előtt újabb adagot kell felhelyezni. Sem használat előtt, sem közvetlenül utána nem szabad hüvelyzuhanyt alkalmazni, illetve szappannal mosakodni.Hátránya lehet az egyes összetevőkkel szembeni esetleges allergiás reakció.

Pesszárium, méhszájsapka:

Ez az eszköz egy méhnyakra helyezhető „gumisapka”, amely mechanikusan akadályozza meg a spermiumok méhbe jutását. Célszerű spermicid anyaggal együtt alkalmazni, 20 perccel az aktus előtt felhelyezni, és szeretkezés után 4-6 óráig a hüvelyben tartani. Előnye, hogy a szervezet működését nem befolyásolja, hátránya, hogy helytelenül felhelyezve hatástalan.

Források: csaladhalo.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek