Miskolci konferenciánkon hatalmas érdeklődés mellett indult a TeenSTAR-program

„Jó, hogy a TeenStar nem moralizál; nem tiltás, hanem lehetőségek felkínálása!” – idézte egy, fiatal gondolatait Ékes Ilona, a ERGO Európai Regionális Szervezet elnöke a Teenstar program hazai bemutatkozó konferenciáján Miskolcon.

A TeenSTAR egy személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program fiatalok számára. A szexualitást a test, érzelmek, értelem, kapcsolatok, környezet, lélek/szellem által alkotott egységként közelíti meg. Mivel a TeenSTAR tanfolyam a pozitív testképen és a saját termékenységek megfigyelésén alapul, ezért az érettségi szintnek és az életkornak megfelelően történik az ismeretek átadása, ami megkönnyíti a személyiségbe való beépülését.

Így jutnak el a fiatalok a nemi identitásukhoz és a szexualitásuk felelősségteljes megéléséhez.

A program nem gyorstalpaló: lényeges, hogy elegendő időt kapjanak a fiatalok a kérdéseik megfogalmazására és a saját válaszaik megtalálására. Mindezért a programban résztvevő szervezetek, szakemberek hosszú időn keresztül támogatják a tanfolyam résztvevőit.

 

Ékes Ilona, az ERGO elnöke (fotó: Mocsári László)

Az ERGO Európai Regionális Szervezet 2016 óta dolgozik azon, hogy a főleg német nyelvterületen jelentős eredményeket elérő - a szülők és a diákok körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő - TeenSTAR nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő képzés tananyaga a Kárpát-medence magyar fiataljai számára is elérhetővé váljon. Idén januárban elindul A TeenSTAR-módszertan meghonosítása Magyarországon című, nemzetközi összefogással megvalósuló hároméves program.  Az ERGO Európai Regionális Szervezet olyan partnerszervezetekkel dolgozik majd együtt, mint a TeenSTAR, Ausztria; Offensive Junger Christen, Németország; a Vita Humana, Felvidék; és Csíki Anyák Egyesülete, Erdély.

 

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (fotó: Mocsári László)

A projekt nyitórendezvényén, 2018. január 25-én Miskolcon, a Városháza Dísztermében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott:

A második Orbán-kormány soha nem látott mértékben támogatja a családokat, de ez a támogatás nem csak anyagiakban testesül meg. Az államnak felelőssége van azon a téren is, hogy a gyerekek milyen üzenetekkel találkoznak az oktatás során. A család értékei pedig akár a matematikapéldákban is megjelenhetnek.

A TeenStar programról az államtitkár úgy fogalmazott: „Nagy szükség van egy olyan kezdeményezésre, amikor a gyerekek saját nyelvén, az érzelmi hátteret is bemutatva ismerkednek a szexualitással. Az külön öröm, hogy a program a szülőket is bevonja – nem is lehet őket kizárni, csak velük összefogva lehet elérni, hogy a gyerekek szexuális felfogása egészséges legyen, hogy ne csak jól tájékozottak, hanem felkészültek is legyenek.”

 

dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (fotó: Mocsári László)

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere örömét fejezte ki, hogy a magyar TeenStar program Miskolcról indul.

„Ez a program olyan témákkal foglalkozik, amely támogatást nyújt a személyes és intim kérdéseikre választ kereső fiataloknak, és segítséget, ha sántít a felnőttek és a gyermekek közötti őszinte kapcsolat. A generációk közötti párbeszéd kialakításának alapja a bizalom, hogy a legkényesebb és legszemélyesebb témákról is beszélni tudjunk. Példát, mintát tudjunk mutatni ahhoz, hogy az ifjúság a saját életét is felelősséggel kezelje. Érezzék a felelősséget egymás iránt – legyen szó a családjukról, a párkapcsolatukról, a baráti viszonyaikról vagy a közösségi életükről. Minden kezdeményezés támogatandó, ami ennek a célnak az eléréséhez hozzájárul, és hozzásegíti fiataljainkat ahhoz, hogy egészséges szemléletű és gondolkodású felnőttekké váljanak.” – hangsúlyozta a városvezető.

A konferencián elhangzott: az osztrák és német TeenSTAR-oktatók által kidolgozott program hiánypótló, a képzésben részesülő partnerszervezetek esetében ugyanis ez a módszertan, tudásanyag ismeretlen, ilyen jellegű tudásátadás mindeddig nem valósult meg. Ezen felül az összeállított tematika is egyedi, a részt vevő szervezetekkel egyeztetett, az ő igényeikhez teljes mértékig igazodik, ami a programot még egyedibbé teszi.

 

Fotók: Mocsári László, minap.hu

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek