Miskolci Áldozatsegítő Központ az idősek áldozattá válásának elkerüléséért

Nyolcvanadik életévüket betöltött idős házaspár, egy nagyvárosi társasház lakói. Két idegen férfi kereste fel őket, mint a vízszolgáltató cég munkatársai azzal az ürüggyel, hogy a vízóra érvényességét jöttek ellenőrizni. Az egyik „munkatárs” megkereste a vízórát és fényképfelvételeket készített róla, miközben szóval tartotta a lakástulajdonos házaspárt. Míg figyelmüket elterelte, addig a másik férfi értékek után kezdett kutatni a lakásban, nem eredménytelenül. Több mint kétmillió forint értékben talált készpénzt és ékszereket, amelyeket eltulajdonított, majd a „szakemberek” sietve távoztak a lakásból.

Fenti eset csak egy a sok közül, amelyet trükkös lopásnak nevezünk, és elsősorban az időskorúakat veszélyezteti.

A Rendőrség, az Áldozatsegítő Központok és az Áldozatsegítő Vonal tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyeskedők újabb és újabb hamis állításokkal próbálják meg becsapni a gyanútlan idős embereket, hogy a megtakarított pénzükhöz, egyéb értékeikhez hozzáférjenek. A trükkös tolvajokként aposztrofált személyek a háztulajdonosok jóhiszeműségét használják ki, így próbálnak bejutni az idős emberek otthonaiba.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ ezért törekszik arra, hogy az időskorúak körében ismertté váljanak azok a bűncselekménytípusok, amelyek leginkább őket veszélyeztetik, hiszen áldozattá válásuk okai között elsősorban a lopások, mint a trükkös, a betöréses, a besurranásos lopások, illetve a zsebtolvajlás áll. Sérülékenységük, védtelenségük miatt fontos, hogy védekezési képességük kialakuljon, fejlődjön.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ 2018. március 19-i megnyitását követően együttműködési megállapodást kötött a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével, hogy a partneri kapcsolat keretében tájékoztató előadásokon hívja fel a figyelmét az időskorúaknak a rájuk leselkedő veszélyekre, gyakorlati tanácsot adva azoknak elhárítási módjairól, illetve az áldozatsegítés szolgáltatásairól, azok igénybevételi lehetőségeiről, amennyiben mégis áldozattá válnának.

Ebben a témában több alkalommal is kaptunk felkérést a nyugdíjas szervezetektől, így részt vettünk a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének éves beszámoló, tagszervezet-vezetői értekezletén, a „Nemzedékek Találkozója” elnevezésű kulturális seregszemléjén, amely rendezvényeken lehetőségünk nyílt bemutatni a magyarországi áldozatsegítés rendszerét, valamint a Miskolci Áldozatsegítő Központban folyó tevékenységeket.

Tájékoztató előadásra kerülhetett sor a Közigazgatási Nyugdíjasok Egyesületének az Idősek Napja alkalmából szervezett ünnepségén a közel hatvan időskorú hallgatóság számára is.

A Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör tematikus ismeretterjesztő rendezvényén Kovácsné Leskó Anna címzetes rendőr őrnaggyal, a Miskolci Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadójával közösen tartottuk meg bűnmegelőzési és tájékoztató, ismeretátadó előadásunkat.

Célunk, hogy ezt a tájékoztató tevékenységet minél szélesebb körben elérhetővé tegyük az időskorú lakosság számára. Ezért várjuk a nyugdíjas szervezetek, klubok jelentkezését a Miskolci Áldozatsegítő Központ alábbi elérhetőségein:

3530 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 18.

Telefonszám: 46/303-070

E-mail: info.miskolc@aldozatsegitokozpont.hu

 

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek