Kötődés az Éltető Erő konferencia Szolnokon

Az Európai Regionális Szervezet a Családok éve program keretében Kötődés - az éltető erő címmel konferenciát tartott a megyeszékhelyen. A rendezvénynek a JNSZM KH Népegészségügyi Főosztálya adott otthont. A kormányhivatal nevében Dr. Kállai Mária, a szervezők nevében pedig az egyesület elnöke, Ékes Ilona köszöntötte a meghívottakat: védőnőket, pedagógusokat és diákokat.

 

A konferencia célja, hogy minél több gyermek érkezzen egy olyan ember- és családközpontú társadalomba, ahol első élményük a szülői, anyai-apai szeretet, az öröm fizikai megtapasztalása háborítatlan körülmények között.

 

Dr. Kállai Mária köszöntőjében a család megtartó erejéről beszélt: „2018 a családok éve. Ahol áldásnak tekintik az első gyermek születését, ott örülnek a többinek is. A gyermeknek pedig szüksége lenne a testvérekre, hogy általuk megtanulja, hogy nem ő a világ közepe, és nem a többiek vannak őérte, hanem ő van másokért, s eközben azt is megtapasztalhatja, hogy ha baj van, nincs egyedül, számíthat a többiek segítségére. A mai konferencia témája a kötődés. Ami, ha erős a gyermek és szülő között, akkor él a bizalom a szülő iránt, s ez lehetővé teszi, hogy a családban őszintén beszéljenek a legtöbb tabutémáról, így a szexről is. Gyermekeinknek szükségük van a pozitív példákra, melyeket elsősorban családjukról vesznek.”

Ékes Ilona, az ERGO elnöke, programjuk lényegét foglalta össze. A TeenStar segítséget nyújt azon fiataloknak, akik a családi kereteken kívül keresik a szexualitással kapcsolatos kérdéseikre a választ. Az életkori szintű tanfolyamok segítségével eljutnak nemi identitásukhoz, és felkészülhetnek a felelősségteljes szexuális életre is. A tanfolyamok során több szülői találkozót is szerveznek, megerősítve a szülőket a felelősségteljes nevelésben, és elősegítve a szülők és gyermekeik közötti párbeszédet. A Creighton-modell családtervezési metódus, amely megtanít testünk jelzéseinek figyelésére, termékenységünk megbecsülésére.

 

 

A korai kötődés, azaz bonding már a szülés, születés előtt, illetve annak pillanatában megkezdődik. A kötődés kialakulásáról, illetve kialakításáról, az újszülött világra jöveteléről és az édesanya megszületéséről Dr. Bangó Márta orvos, laktációs tanácsadó és dúla beszélt, aki a kötődés élő példájaként, magával hozta kilenc hónapos kislányát.

(Kormánymegbízotti Kabinet)

Forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok/hirek/kotodes-az-elteto-ero

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek