Kötődés az Éltető Erő Konferencia Békéscsabán

Minél több gyermek érkezzen egy olyan ember- és családközpontú társadalomba, ahol első élményük a szülői, anyai-apai szeretet, öröm fizikai megtapasztalása, háborítatlan körülmények között. (Ékes Ilona)

A Családok Éve Programhoz kapcsolódó, Kötődés, az éltető erő című konferenciasorozatunk negyedik állomása Békéscsaba volt. Június 12-én a Csabagyöngye Kulturális Központban találkoztunk az érdeklődőkkel.

 

Herczegné Számel Annamária,a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH) elnöke köszöntő szavai után Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke és Ékes Ilona, az ERGO - Európai Regionális Szervezet elnöke nyitotta meg a konferenciát.

Herczegné Számel Annamária

Ékes Ilona, Tolnai Péter

Boros Annamária, a TeenSTAR-képzés magyarországi koordinátora Termékenységtudat minden korban címmel tartotta meg előadását. A TeenSTAR program kiemelkedő értékkel bír az ifjúság egészségmegőrzésének területén. Céljuk, hogy a szexuálpedagógia nemzetközileg elismert és kiváló minőségű tananyaga eljusson az egész Kárpát-medence fiataljaihoz. A TeenSTAR egy olyan személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program, amely segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. Ezzel együtt a tanfolyam nyílt légköre hozzájárulhat a szülők és gyermekeik közötti párbeszéd elősegítéséhez is. A tanfolyam a pozitív testképen és a termékenység nagyraértékelésén alapul, ezért az érési folyamat lépésenként, az életkornak megfelelően érthető meg és könnyebbé teszi, hogy a személyiség részévé váljon. 

 

Dervarics-Boros Ágnes Creighton Módszer-oktató bemutató előadásában a beszélt a női egészségről és családtervezésről. A Creighton Model FertilityCareTM Módszer a női ciklus megismerésének, feltérképezésének módszere, ami által lehetővé válik, hogy szándékaink szerint alkalmazzuk várandósság elkerülésére, vagy elérésére. A módszer tanulása hozzásegít, hogy felismerjük és átlássuk a női ciklus során bekövetkező változásokat, megkülönböztessük a termékeny és terméketlen időszakokat. Emellett képesek leszünk saját egészségünk nyomon követésére és megőrzésére egész fogamzóképes életszakaszunk során. A Creighton Módszer valódi családtervezési metódus, ami megtanít testünk jelzéseinek figyelésére, termékenységünk nagyrabecsülésére.

Dr. Bangó Márta orvos, IBCLC nemzetközi laktációs szaktanácsadó, DONA International által minősített dúla a háborítatlan szülés és az anyatejes táplálás fontosságáról tartott előadást. A szülés a szülő nő életének és családjának kivételes eseménye, melynek körülményei mind a gyermek életkezdését, mind a nő anyává válásának folyamatát, lelki egészségét alapvetően befolyásolják. A szülés kimenetele, a szülést követő, kórházban töltött időszak és  a kapott ellátás pedig meghatározó a szoptatás sikere - vagyis a csecsemő egészsége - szempontjából. Az apák kötődését, a család összetartozását, a nők gyermekvállalási kedvét is nagyban befolyásolja a szülés milyensége. A szülés éppúgy misztérium ma, mint ezer évvel ezelőtt. A háborítatlan szülés támogatói mindvégig szem előtt tartják a tiszteletet a születés csodájával szemben.

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek