Ismerjük meg egymást! - Ékes Ilona, az ERGO - Európai Regionális Szervezet elnöke

Új sorozatunkban civil szervezetek vezetőit mutatjuk be: ismerjük meg egymást, ismerjük meg egymás munkáját!

 

Hogyan kerültél a civil világba?

Ékes Ilona: Mindig fontosnak tartottuk a keresztény társadalmi felelősségvállalást én és a családunk is. Amikor a rendszerváltozás után létrejöhettek már civil szervezetek, akkor elkezdtünk közösségeket szervezni és közösségekben jelen lenni. Így kerültem bele a Magyar Katolikus Család Egyesületbe, ami országos lefedettségű szervezet, és így hoztuk létre a Tulipán Hagyományőrző és Családóvó Egyesületet, ami egy kis helyi kezdeményezésként szolgálta a közelünkben élő családokat.

Mi az ERGO – Európai Regionális Szervezet missziója?

Az emberi jog és méltóság védelme a fogantatástól a halálig. Nálunk hangsúlyozottabban jelennek meg a női és gyermekjogok, ami a családvédelem útján tud leginkább érvényesülni.

Mi a véleményed a nemrég elfogadott szívhang-rendeletről?

Fontos esélyt adni az életnek. Az anya szívhangját folyamatosan érzékeli a magzat, legalább egyszer hallhatja az anya is a magzatét. Megrendítő ez az összekapcsolódás.

Mit gondolsz arról, hogy sokakban él egy olyan elképzelés, hogy a civil státusz értéksemlegességet jelent és ezért aki civil, az nem foglalhat állást semmilyen értékrendi kérdésben?

A civil szervezeteknél sem létezik semleges álláspont, elkerülhetetlen, hogy értékek mellett elköteleződjön egy csoport, azért dolgozik, azért jön létre, hogy értéket képviseljen, erősítse az általa fontosnak tartott ügyeket. A mi esetünkben a keresztény nemzeti értékek és érdekek azok, amiket minden erőnkkel igyekszünk felmutatni és erősíteni.

Mit tartasz az egyesület eddigi legnagyobb sikerének?

Nagyon fontosnak tartom, hogy sikerült egy Kárpát-medencét átkaroló projektet indítanunk Kötődés az éltető erő címmel, ebben a témában tartottunk konferenciákat, pódiumbeszélgetéseket. A másik nagy rendezvényünk a Magyar Nők a Nagyvilágban konferencia, ami összefogja a diaszpórától a Kárpát-medencéig, Magyarország területéig azokat a nőket, akik hasonló értékrendben dolgoznak, vezetnek civil szervezeteket, mint mi. Az Áldozatsegítő Központok átmentését szintén a legnagyobb sikerek között tartom számon. Az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve egy időre átvettük a központok működtetését, hogy ne kerüljenek bezárásra ezek az országos szinten kiemelkedő szolgálatot végző centrumok. Nagy öröm, hogy sikerült Magyarországon meggyökereztetni a TeenSTAR tinédzsereknek szóló szexuálpedagógiai programot, illetve olyan civil szervezetek elindulását segíthettük, mint az Újfészek Egyesület, akik a hajléktalan gondozásban és a társadalom peremén élőkért dolgoznak szívvel-lélekkel; vagy az Életkezdet Egyesület, amit olyan egészégügyi dolgozók hoztak létre, akik az anya-baba barát szemléletet a legmagasabb szintű szakmaiság mentén képviselik és mindent megtesznek azért, hogy minden újszülött és családjuk megkapja azt a támogatást, amire leginkább szükségük van.

Szerinted mi a civil szervezetek legnagyobb erőssége?

A közösségépítés, az összefogás, az egymásért való felelősségvállalás és tevékenykedés egy közös érték mentén.

Miért szeretsz civilként dolgozni?

Azért, mert jó közösségben lenni, jó olyan embereket magam köré gyűjteni, akikkel hasonlóképpen gondolkodunk és őket megerősíteni. És jó mindentől függetlenül a számunkra fontos értékekért dolgozni.

Szerinted mire lenne szüksége a civil szférának?

Legelőször is: stratégiára és hálózatépítésre. A stratégia mellett pedig olyan összefogásra, olyan együttműködésekre, ahol megoszthatnak egymással a szervezetek rengeteg olyan erőforrást, amelyek a napi működést biztosítják és megkönnyítik a kötelezettségek ellátását. Ilyenek például a székhely, könyvelő, jogász, pénzügyi szakember, pályázatíró. Ezek óriási távlatokat nyitnának a civil szféra felpezsdítésében. 

 

 


 

 

 

A szervezet bemutatása: Az ERGO – Európai Regionális Szervezet legfőbb küldetése a hagyományos családi értékek, valamint a fiatalok és a nők társadalmi szerepvállalásának erősítése, illetve a Kárpát-medence régióra kiterjedő gyermek- és ifjúságvédelmi projektek koordinálása. Jelenlegi projektjeink támogatják a nők közéleti, gazdasági és civil társadalomban való aktív részvételét; előmozdítják a fiatalok preventív egészségmegőrzését; segítik a bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermeket- és fiatalkorúakat. Ezekben a témákban hazai és nemzetközi konferenciákat, kampányokat, képzéseket szervezünk, kiadványokat készítünk, szakmai munkacsoportokban veszünk részt.

2016-ban elnyerte az ENSZ Gazdasági és Szociális Bizottságának (ECOSOC) konzultatív státuszát.

Projektek:

Magyar Nők a Cselekvő Nemzetért 2022

EFOP-5.2.2-17-2017-00075 "TeenStar" módszertan meghonosítása Magyarországon

EFOP-1.2.9-17-2017-00081 Női Erőforrás Család és KarrierPONT

SZPMA-ERGO 2015

TÁMOP 5.6.1 projekt

Áldás népesség a Kárpát-medencében 2015

Magyar Nők A Nagyvilágban 2014

Nyitott szemmel a gyermekvédelemben 2013

Aktív nőkkel az EU-ért! 2013

Egészséges Életkezdet Konferencia 2012

 

Az Élet Ajándék Nemzetközi Konferencia Életvédelemről, Magzatvédelemről 

A konferencia célja volt, hogy feltárja azokat a problémákat, amelyekkel a krízishelyzetbe kerülő nők, családok szembesülnek, megkeresse azok mélyebb okait és megoldási lehetőségeket vázoljon fel a problémákkal küzdők számára.

Fővédnök: Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke
Védnökök: Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter
                    Ékes Ilona, magyar országgyűlési képviselő

Helyszín: Magyar Parlament, Felsőházi terem

 

Programok:

Nyitott szemmel az ifjúság védelmében

A pályázati konstrukció segítségével közvetlen célunk a bűnelkövetés, áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett gyermekek és fiatalkorúak segítése, valamint integrációs esélyeik növelése a rendőrségi háló, az ügyészség és a fogadó intézmények, az állami és a civil kisközösségek együttműködésének erősítése által. Nem titkolt célunk, hogy ne csak a mintaprojektet megvalósító szervezetünk, de a továbbképzett szakemberek is hosszú távon, országszerte tudják alkalmazni és terjeszteni pályázatunk eredményeit.

 

Kötődés az Éltető Erő konferenciasorozat

 

Az Európai Regionális Szervezet a Családok éve program keretében Kötődés - az éltető erő címmel tartott országos és határon túli konferenciasorozatot.

A konferencia célja, hogy minél több gyermek érkezzen egy olyan ember- és családközpontú társadalomba, ahol első élményük a szülői, anyai-apai szeretet, az öröm fizikai megtapasztalása háborítatlan körülmények között.

A TeenStar segítséget nyújt a fiataloknak, hogy megtalálják a szexualitással kapcsolatos kérdéseikre a választ. Az életkoruknak megfelelő tanfolyamok segítségével eljutnak teljes identitásukhoz, és felkészülhetnek a felelősségteljes szexuális életre is. A tanfolyamok során több szülői találkozót is szerveznek, megerősítve a szülőket a felelősségteljes nevelésben, és elősegítve a szülők és gyermekeik közötti párbeszédet.

 A Creighton-modell családtervezési metódus, amely megtanít testünk jelzéseinek figyelésére, termékenységünk megbecsülésére.  A Creighton Model FerilityCare Módszer valódi családtervezési rendszer, melynek segítségével természetes módon lehetővé válik a várandósság elkerülése vagy elérése, anélkül, hogy termékenységünket elfojtanánk, vagy károsítanánk. A női ciklus megismerésével képesek leszünk saját egészségünk nyomon követésére és megőrzésére.

A korai kötődés már a szülés, születés előtt, illetve annak pillanatában megkezdődik. A kötődés kialakulásáról, illetve kialakításáról, az újszülött világra jöveteléről és az édesanya megszületéséről Dr. Bangó Márta orvos, laktációs tanácsadó és dúla beszélt.

 

Christopher West: Isten, Szex és az Élet Értelme előadás

Christopher West, a test teológiájának világhírű szakértője meghívásunkra érkezett Budapestre. A megragadó előadásmódjáról ismert népszerű szerző első alkalommal látogatott hazánkba, hogy Szent II. János Pál testről szóló elmélkedései nyomán megismertesse velünk a test teológiájának forradalmi tanítását a szexualitásról.

Minden előzetes várakozást felülmúlva az eseményre több mint kétezren jöttek el.

 

 

 

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek