Harc a figyelemért - A digitális média küzdelme a társadalmi erőforrásokért

Az ERGO konferencia-sorozatot indít Harc a figyelemért - A digitális média küzdelme a társadalmi erőforrásokért címmel, amelynek első rendezvényét 2024. május 30-án délelőtt tartotta Budapesten.
A digitális világ által mediált változások és válságok időszakát éljük. Mára felhalmozott ismereteink alapján modellezni tudjuk mindazokat a kihívásokat, amelyek a jelen időszakban az ember alkalmazkodási képességét, lelki integritását és adaptációs mechanizmusait gyengítik. Ezek összefüggéseit Hal Melinda klinikai szakpszichológus mutatta be.
A figyelem korunk legjelentősebb erőforrása, amely alapvetően meghatározza, formálja a gazdaság és a társadalom viszonyát. A figyelemgazdaság legfontosabb szereplőjeként, alakítójaként a Big Tech cégek egy szinte tökélyre fejlesztett profitmaximalizálási modellt követnek. A mai figyelem alapú, monetizációra épülő Big Tech gazdasági modellt mutatta be és értelmezte Pöltl Ákos közgazdász.
A technológiai eszközökkel megvalósuló dehumanizáció, a személyfogalom tartalmi és időbeli lebontása, a személyfogalom relativizálása, az emberi személy szoftverszeméllyel történő helyettesítése térben és időben már nem science fiction fantázia, hanem a mindennapjainkban jelen lévő etikai, jogi és kulturális kihívás, amelynek lényegét és összefüggéseit Gellén Márton jogász foglalta össze.
A bevezető konferencia videófelvétele hamarosan elérhető lesz az ERGO facebook és youtube felületén.
A konferencia előzetese a TV2 Mokka című reggeli műsorában:
 
 
 
 
 
 
 
 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek