Ésszel és szívvel - interjú Ékes Ilonával

 

Szent Kristóf-díjat kapott a gyermekvédelemben végzett munkája elismeréseként. Mit jelent az Ön számára ez a díj?

Nagyon örültem neki, váratlanul ért. Maga a díj egy szép szobor, a lakás egyik fő helyét díszíti. Az elismerés nagy erőt adott ahhoz, hogy tovább vigyem az ERGO-ban folytatott munkát.

Ékes Ilona
2006-2014-ig országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége alapítója és elnöke volt, több női, nőket segítő civil szervezet aktív tagja. Jelenleg az ERGO elnöke. Ötgyermekes családanya.

Mivel foglalkozik az ERGO, mik a céljai?

Tudatos társadalomra van szükség, ahol tudnak gondolkodni az emberek és bizonyos témákkal ésszel és szívvel foglalkoznak, ehhez kellenek olyan szervezetek is, ahol felvállalják és beszélnek ezekről a témákról, és kiutakat próbálnak mutatni. Magam igyekszem mindig a gyökerekhez visszanyúlni, hogy miért romlik el valami és hol vannak azok a pontok, ahol a leghatékonyabban lehet megjavítani a dolgokat. Az ERGO célja, hogy segítse a fejlett civil társadalom megteremtését és megerősödését, a polgárok önkéntesen szerveződő közösségeinek létrejöttét. Elősegíti a közösségek közötti együttműködések kialakítását, a vélemény-, információ-, és tapasztalatcserét. Az ERGO nem egy sok tagból álló nagy szervezet. Nem az a cél, hogy minél többen legyünk, az viszont igen, hogy minél többekkel együttműködjünk a szakmában, a civil szervezetekkel is. Ezért is örülök, hogy egyre többen gyűlnek körénk, fiatalok is különböző szervezetekből. Minden évben van egy-egy prioritás: nők és a munkavállalás, gyermekvédelem, gyerekprostítúció elleni küzdelem, gyerekjogok, egészséges életkezdet, idén és már tavaly is kiemelten az ifjúsággal foglalkozunk.

ERGO Kiadványok

Az ERGO (Európai Regionális Szervezet) célja és hivatása:

"Azoknak, akik hisznek a szeretet és az összefogás erejében, a baj is a javukra válik, az ellenségeik is útra segítik őket."
Igent mondunk az életre, a családra, az időn és téren átívelő összetartozásra.
Azért fogtunk össze, hogy megismerve egymás életét, gondjait, problémáit, erőt merítsünk a találkozásból, hogy reményt, biztatást, örömet vigyünk otthonainkba, kisebb és nagyobb közösségeinkbe. Hogy a kapcsolatok, mint kis patakok, csermelyek behálózzák a Kárpát-medencét – Európát.

Ehhez kapcsolódnak a programok is?

Igen, örültünk, hogy el tudtuk hozni Magyarországra a TeenSTAR programot, ez a jelenleg futó projektünk. A TeenSTAR egy olyan személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program, amely segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. Lefordítottuk a tananyagot, az első 25 fő most vizsgázik, a második 25 fő képzése most kezdődik. Célunk, hogy ez a program elterjedjen a Kárpát-medencében és segítse a következő generációt az egészséges családok létrehozásában. Május 18-án meghívásunkra első alkalommal jön Magyarországra Christopher West, aki egy nagyszabású, érdekes és fiataloknak szóló előadást tart.

Egészséges életkezdet, otthonszülés a kórházban. Milyen lesz az új referenciaintézmény, aminek a létrehozásában nagy szerepe volt?

2010-ben kezdődött az AnyaBaba szülészeti modellről egy párbeszéd döntéshozók és civilek között. Az egyeztetéseknek köszönhetően jött létre, hogy bábakódot lehet kiváltani azoknak, akik legálisan és biztonságban vezetnek otthonszüléseket. Ekkor kezdődött egy bababarát referencia kórház szervezése, ahol érvényesek a WHO normális szülésre vonatkozó ajánlásai, s ahol háborítatlanul lehet szülni és nem végeznek abortuszt. Célunk az otthonszülésnek valamiféle alternatíváját kínálni a nőknek, persze szoros együttműködésben a kórházakkal, ill. meghagyni az anyák szabadságát a szülés és a szülésre való felkészülés során nő-, és babaközpontú szemlélet alapján. A fejlett országokban az orvos csak azokkal az esetekkel foglalkozik, ahol valamilyen orvosi indok van, egyébként a szülésznő, a bába segíti világra a gyermeket, hiszen a szülés egy természetes folyamat. Ebben nagyon fontos a szülés előtti időszak, a párok, az anyák felkészítése, hogy szabadon és háborítatlanul tudjanak szülni. A jelenlegi gyakorlat szerint az egészségügyi intézményekben nehezen fér meg egymás mellett a szülés intimitása és az orvosi biztonságra való törekvés, az új kórházban szeretnénk egyensúlyba hozni a bensőséges, természetes szülést és a betegbiztonsági elveket.

 

Lehet egyensúly a nők életében a család, a munka és a hivatás között?

Generációk nőttek fel, hogy nem láttak olyan női mintát, ami segítené őket saját családi életük alakításában, ezért tartom jónak az olyan kezdeményezést is, mint a Házasság hete volt. Be kell mutatni minél több jó példát, mert igenis vannak jó házasságok, konfliktusok, nehézségek mindig vannak, de ezeken túl lehet jutni. Ehhez, szerintem, nem kapnak elég segítséget a fiatalok. Nem látnak mintát, megküzdési módszereket. Mindennek megvan a rendelt ideje és ezt meg kell tanulni! Ha mindig másra vágyunk, az mérgezi az életet. Ha az ember a rendelt időt megéli, örül neki, észreveszi mi a jó, mi a szép benne, akkor tud boldog lenni.  Fontos mérlegelni azt, hogy ki vagyok, mit akarok az élettől, vannak-e céljaim hosszabb és rövid távon. Kell, hogy legyenek álmaink, kell, hogy tudjunk nagyot is álmodni, de ugyanakkor ismerjük fel, hogy mik azok a reális célok, amivel megelégedettek és boldogok tudunk lenni.

Halász Kinga, Budapestimami

http://budapest.imami.hu/orszagos-hirek/esszel-es-szivvel-interju-ekes-ilonaval

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek