Ékes Ilona: Az európai források hatékony felhasználásában a civil szervezeteknek fontos szerepe lesz

A társadalmi célú humán fejlesztésekről, a civil szervezeteknek a regionális gazdasági programok sikeres megvalósításáért végzett tevékenységéről, a társadalmi innovációról és a civil szervezeteknek a nemzetpolitikai és interregionális kapcsolatokban betöltött szerepéről is szó esett a II. Forrás és Innováció Civil Konferencián, amely az Európai Unió 2021-2027 közötti fejlesztési időszakának nemzeti és európai támogatási lehetőségeit és szakpolitikai céljait mutatta be a Miskolci Egyetemen.

A civil szervezetek jelentős része az emberek életminőségét, közösségi részvételét érintő területen tevékenykedik. Erre tekintettel az európai források felhasználását meghatározó operatív programok hatékonyságának elérésében is szerepük lehet, az összefogás ezen a területen is hangsúlyos szerepet fog kapni a jövőben – fogalmazta meg a "Forrás és innováció" konferencia lényegi üzenetét Ékes Ilona, az ERGO-Európai Regionális Szervezet elnöke a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Az együtt gondolkodás fontosságára példa lehet, hogy tanácskozás létrehozásában részt vett a szervezet mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület és a Miskolci Egyetem. A plenáris ülésen pedig előadókkal képviseltette magát a tehetséggondozással foglalkozó Mathias Corvinus Collegium, az Európai Uniós Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkárság, a Magyar-Szlovák Interreg és a Via Carpatia Program képviselői, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, de előadást tartott a rendezvényen az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Szabó Tünde is, aki a felsőfokú oktatás és a fejlesztések gazdasági-társadalmi kapcsolatainak lehetőségeiről beszélt.

A régió vezető egyetemének nemcsak képzésekkel kell megfelelnie a környezete elvárásainak, hanem élen kell járnia a változások elősegítésében is - szögezte le Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Emlékeztetett: a civilszféra közéleti feladatainak támogatására Miskolcon az országban elsőként indult civil kurzus, így nem csak a térség gazdasági életének fejlődést tudja támogatni az egyetem alkalmazott és alapkutatásokkal, hanem a társadalmi felzárkózáshoz is hozzá tud járulni.

Országosan egyedülálló kezdeményezés a civil szervezetek bevonása az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztési programjainak kidolgozásába – erről már Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője beszélt, kiemelve az összefogást az egyetemmel és a megyei önkormányzattal. A társadalmi innováció és a társadalmi felzárkózás igénye várhatóan a jövőben is hangsúlyosan jelenik meg, amikor az észak-magyarországi térség fejlesztéséről gondolkodnak, ennek előmozdításában pedig jelentős szerepet vállalhatnak a térségben élők mindennapjait, gondjait és problémáit ismerő civil szerveződések - tette hozzá.

Forrás: https://www.uni-miskolc.hu/hirek/4145/gazdasagi_fejlesztesek_tarsadalmi_tamogatottsaggal

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek