Áldozatsegítő Központ nyílt Miskolcon

Az áldozatsegítés és áldozatvédelem szabályozási alapelve az Alaptörvényből eredeztethető, amelynek Szabadság és felelősség fejezete kimondja: "... Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.", illetve "Magyarország az esélyegyenlőség és a társadalmi felzárkózás megvalósulását külön intézkedésekkel segíti." A magyar Kormány elkötelezett, hogy az állam még hatékonyabban támogassa a bűncselekmény, valamint a tulajdon elleni szabálysértés következtében megváltozott élethelyzetbe került, segítségre szoruló áldozatokat. A Kormány kiemelt célja az áldozatsegítő stratégia megvalósítása, ennek keretében pedig hosszútávon áldozatsegítő központok létrehozása minden megyei jogú városban.

A budapesti után vidéken először Miskolcon nyitottak áldozatsegítő központot 2018. március 19-én. A létesítmény átadásával az Igazságügyi Minisztérium megkezdte a központok országos hálózatának kialakítását, hogy a bűncselekmények és szabálysértések áldozatai részére nyújtott állami segítség még hatékonyabb és magasabb színvonalú lehessen.

A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 18. szám alatt található intézményben az áldozattá vált személyek testi vagy lelki sérülés, érzelmi megrázkódtatás, vagyoni kár folytán megváltozott élethelyzetük helyreállításához kaphatnak egyénre szabott – jogi, mentális, életviteli, anyagi, egzisztenciális és életviteli – támogató szolgáltatást. A miskolci központ megnyitásával a szaktárca erősíteni kívánja: ha valaki áldozattá válik, nem marad magára, van hová fordulnia, minden szükséges segítséget megkap.

Az ünnepélyes átadáson dr. Vízkelety Mariann, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy az áldozatsegítés Magyarországon elsősorban az állami intézményrendszeren keresztül valósul meg, az állam különböző szolgáltatásokkal segíti elő az áldozatok érdekeinek érvényesítését: azonnali pénzügyi segítséget nyújt számukra, kárenyhítést biztosít, igazolja az áldozati státuszt, prevenciós munkát folytat, valamint tanúgondozást és védett szálláshelyet biztosít. A megnyitón az államtitkár szólt arról, hogy az áldozatsegítő központok létrehozásával a minisztérium célja az, hogy a járási hivatalok által biztosított áldozatsegítő szolgáltatásokat kiegészítse, a központokban a hivatalokkal és más nem állami segítő civil szervezetekkel együttműködve valósuljon meg a segítségnyújtás.

Az Igazságügyi Minisztérium a budapesti intézmény gyakorlati tapasztalatai alapján hozta létre a miskolci Áldozatsegítő Központot, ahol a munkatársak komplex szemlélet alapján tevékenykednek, így a segítségnyújtás keretében az áldozatok személyre szabott tájékoztatást kapnak. Fontos célkitűzés, hogy a központban az áldozat megismerje jogait, lehetőségeit, megtudja, hogy mit kell tennie, hová kell fordulnia további segítségért, valamint mivel kell szembenéznie annak érdekében, hogy sérelmeit orvosolni tudja. A borsodi megyeszékhely központja nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre is, mint módszertani és szakmai műhely. A központok központi eleme az érzelmi segítségnyújtás, az intézmény áldozatsegítő munkatársai az áldozattal történő együttműködésben problématérképet készítenek, felmérik az áldozati szükségleteket. A segítő beszélgetés szakmai kritériumainak megfelelően támaszt nyújt, így egyénre szabott, problémaközpontú áldozat gondozás történik. A központokban dolgozó pszichológus egyéni, szükség esetén csoportos krízis intervenció keretében nyújt segítséget, az érzelmi segítségnyújtás gyakorlati megvalósítása érdekében pedig egy úgynevezett patrónus szoba került kialakításra.

Az Igazságügyi Minisztérium az elmúlt évben megfogalmazta az áldozatsegítés stratégiai céljait és kifejezésre juttatta, hogy a feladatok ellátásában a szakmai iránymutatáson túl közvetlenül is részt kíván venni. A Miskolci Áldozatsegítő Központ megnyitása tükrözi a kormány áldozatsegítés fejlesztését célzó elkötelezettségét, az áldozatsegítés prioritását, hogy a szaktárca mindent meg kíván tenni az áldozatok jogainak széleskörű érvényesítése érdekében.

A megnyitó ünnepségen közreműködött az Akvarell formáció: Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo előadóművész.

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek