A Székely Hírmondó beszámolója a "Ne tűrd el csendben" című konferenciáról

Ne tűrd el csendben!

A Szentkereszty Stephanie Egyesület immár 12 éve tevékenykedik a bántalmazás megelőzéséért, a családon belüli erőszak áldozatainak védelméért. Mára már számos nőnek, anyukának és gyereknek segítettek egy új élet elkezdésében. Szombaton tartották első konferenciájukat a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében, ahol zsúfolásig teltek a sorok. A Ne tűrd el csendben című konferenciának a fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a bántalmazások gyakoriságára, illetve a hatékony és biztos segítségnyújtásra.

A konferencia Bálint Olga, az egyesület elnökének nyitógondolataival kezdődött, aki elmondta, hogy Kézdivásárhelyen nagy hagyománya van a szolidáris érzékenységnek, az elesettek és a bajba jutottak támogatásának. Az egyesület áltál ők is ezt szeretnék éltetni és tovább vinni. Majd hozzátette, a családon belüli erőszak végig kíséri a történelmet, csak korokként és kultúrákként más és más módon tekintettek rá.

– A közhiedelemmel ellentétben számos nő és gyerek nagyobb veszélyben van otthon a négy fal között, mint a nyílt utcán. Csak mivel a jelenség a család privát szférájában zajlak, ezért láthatatlan. És mivel a bántalmazók nem beszélnek róla, mert szégyellik a történteket, a közösség nehezen szerez tudomást a bántalmazás valóságáról – taglalta Bálint Olga.

 

Azt is megtudtuk, hogy a konferencia célja szorgalmazni közösségünk szűkebb-tágabb körében a bántalmazás megelőzését, felismerését és leküzdését, ismertetni az áldozatok rendelkezésére álló segítségnyújtás lehetőségeit, eszközeit, erősítve ezáltal az egyén, a család és közösség kötődését, hiszen ami otthon történik, elkísér bennünket egész életünk során.

Bálint Olga szavai után, Gellén Márton államtitkár és Tamás Sándor megyetanácselnök köszöntötték a meghívottakat, majd elsőként dr. László Éva, a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének oktatója, az ARTEMIS – Nők Az Erőszak Ellen alapítótagja tartott előadást, amely által átfogó képet kaphattunk a családon belüli bántalmazás területét érintő romániai intézkedésekről (kezdetektől napjainkig), valamint ismertette a krízishelyzetben való hathatós támogatás sajátos szakmai, közösségi és társadalmi alapelveit is.

Juhász Szilvia Bántalmazás, drog, erőszak című versének – melyből a konferencia címét is kölcsönözték – elhangzása után Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezérigazgatója járta körül a családon belüli bántalmazás, jelzőrendszer és áldozatsegítés kérdését az általa vezetett intézmény rendszerének szolgáltatásain belül.

Ezt követte egy rövid kisfilm „Valami csattant, Anya elesett” címmel, amely után Koós Judit rendőrőrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési, áldozatvédelmi, ifjúságvédelmi és drogprevenciós referense a családon belüli bántalmazás formáiról beszélt, valamit a fogyatékossággal élő áldozatokra gyakorolt hatásokról.

A szünetben a konferenciára érkezők forró kávét és ínycsiklandó falatoznivalókat fogyaszthattak, vásárolhattak az egyesület által készített termékekből, és megtekinthették Vetró András szobrászművész kiállítását. A szünet után Ékes Ilona, a budapesti ERGO – Európai Regionális Szervezet elnöke szólt az egybegyűltekhez. A konferencia Bálint Olga zárógondolataival ért véget.

 

forrás: https://www.hirmondo.ro/kovaszna-megye/fokuszban-a-nok/

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek