A Magyarság Háza elmúlt tíz évét bemutató kiállítás nyílt Budapesten 

A Magyarság Háza utóbbi tíz évben folytatott tevékenységét, a magyarság kulturális örökségét mutatja be Az első tíz év című utazó kiállítás, amely először a budapesti Szent Máté Kulturális Központban látható. A kiállításon helyet kapott az ERGO - Európai Regionális Szervezet Magyar Nők a Nagyvilágban című konferencia emlékkönyve is. A 2014-es konferencián részt vettek Ausztria, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Horvátország, Kanada, Anglia, Skócia, Lengyelország, Csehország, Finnország, Litvánia, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia, Svédország, Svájc, Argentína, Brazília, Hollandia, Venezuela magyar küldöttei.

A Magyarság Háza az elmúlt tíz évben több ezer eseményt szervezett a Kárpát-medencében és a diaszpórában, több mint kétezer előadó részvételével. A rendezvények sokféle tematikát öleltek fel: a színházi, filmes és zenei programok és meseelőadások mellett megszervezték a Határtalanul! program rendhagyó óráit és a borsi Rákóczi-kastélyban októberben megtartott négynapos fesztivált is. Mindemellett december 20-án első alkalommal adták át a Magyarság Háza-díjakat.

Az elmúlt tíz év egyik kiemelkedő eseménye volt a Magyarság Háza Mi, magyarok című kiállítása, és az intézmény most megnyílt tárlata is egy pozitív magyarságképről, az egymás iránti felelősségérzetről szól − méltatta az intézmény programjait Pánczél Károly.

Az első tíz év című kiállítás tíz nagy utazóbőröndben idézi meg a Magyarság Háza eddig megvalósított ötleteit, kezdeményezéseit, programjait.

A tárlat bemutatja a külhoni magyar tájak természeti és épített ékességeit, a kortárs magyar képzőművészet, irodalom, zene és színjátszás induló és már úton lévő nagyköveteit, a mesék birodalmát és a magyar konyha gazdag ízvilágát. Végül a látogató belehallgathat rendhagyó tanórákba, és bepillanthat Hunyadi Mátyás királyi udvarába is.

A kiállítás január 20-ig ingyenesen látogatható a Damjanich utcai Szent Máté (D50) Kulturális Központ első emeletén, majd a tervek szerint bejárja a Kárpát-medencét, és a diaszpórába is eljut majd.

Forrás: https://kultura.hu/a-magyarsag-haza-elmult-tiz-evet-bemutato-kiallitas-nyilt-budapesten-%EF%BB%BF/

 

 

Fotók: MTI/Illyés Tibor

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek