Várandóság: Csak nyugodtan!

2018-12-09

Mik azok a dolgok, amik nyugodttá teszik a babavárást, mikre kell odafigyelni egy kismamának akkor, ha az egyik legfontosabb hogy minden zökkenőmentes történjen?

Mozgás

Időről-időre felröppennek a rémhírek, hogy a kismama a mozgással árt a babának. Sok kultúrában a kismamáknak feküdni ildomos, és kiszolgálják őket. Ez elsőre jól hangzik, egy hét után azonban elképesztően idegőrlő.

A mozgás kifejezetten kedvező a kismama és a magzat számára is, ha a megfelelőt választjuk. Hogy az melyik? Ez személyfüggő. A jóga, a futás, a séta, a torna mind tökéletesek lehetnek. Igazából a szabály inkább ez: kerüljük az olyan sportokat, melyek nagy erőfeszítést igényelnek. 

Étkezés

Azt már tudjuk, hiszen rengetegszer foglalkoztak vele a médiában, hogy a kettő helyett enni egyáltalán nem jó tanács. Sokkal inkább az, hogy együnk egészségesen, változatosan. 

Vitamin

Mivel a tápanyagok jelentőségét nem lehet eltúlozni, így mindenképpen szót kell ejteni a várandósvitaminokról. Ezek a készítmények alkalmasak arra, hogy kiegészítsék a megfelelő étkezést az olyan, megnövekedett tápanyagigényű időszakokban, mint a terhesség.
Persze itt is vannak szabályok, hogy valódi segítséget kapjunk, ne csak egy tablettát, mely sokat ígér, de semmit nem ad. A vitaminkészítménynek komplexnek kell lenni. 

Idő

Ez az a tényező, amit rendszerint nem említenek. Egy rohanó, stresszes munkavégzés közben egyszerűen nem lesz idő ráhangolódni a babára. Ráadásul a folyamatos stressz a kicsinek is rengeteget árthat. A nyugodt babaváráshoz kell az az idő is, amit a nő magára fordít. A pihenések, a szépítkezés – hiszen ez ilyenkor is fontos – a babával való beszélgetés, a várandósság megélése. Ha ez kimarad, később, mikor a gyerek már annyi örömöt ad, azt fogjuk a legjobban sajnálni.

Egészség

Várandósan az egészség megőrzése nem is olyan egyszerű feladat. Az immunrendszer ilyenkor visszafogottan működik, vagyis a kismama fogékonyabb lesz a betegségekre is. Ez addig nem is olyan nagy gond, amíg nátháról van szó, de komoly veszélyforrás lehet egy hüvelyi fertőzés esetében.Éppen ezért a kismamának ügyelnie kell a megfelelő öltözékre, és a réz, valamint a cink bevitelére is. Ez a két anyag ugyanis antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal bír, így hathatós segítséget jelent a hüvelyi fertőzések elleni védelemben is. 

Források: csaladhalo.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek