Tudtad, hogy a tamponnak is van szavatossági ideje? Nőgyógyász mondja el, miért ne a fürdőszobában tárold

2020-03-31

Mint lényegében mindennek, úgy a tamponnak is van szavatossági ideje. Azonban az, hogy hogyan tárolod otthon, fontosabb annál, mint hogy pontosan mikor is vásároltad.

 

Erre nemcsak a komfortérzet, de az alapvető higiénia miatt kell figyelni, hogy az esetleges fertőzéseket elkerülje az illető.

A legtöbb tampon körülbelül 5 évig bírja

A legtöbb tampon általában 5-6 év után jár le, de ez nem azt jelenti, hogy ha a fürdőszobádban találsz egy néhány éves, bontatlan csomagot, minden további nélkül fel is használhatod. Ugyanis nem mindegy, hogyan tároltad az évek alatt. Ha helytelenül, akkor az nagyban növelheti a penészesedés kockázatát.

Ez felboríthatja a hüvely pH-értékét, és folyáshoz, fertőzéshez vezethet - ismerteti dr. Candice Fraser nőgyógyász. 

Hogyan és hol kell tárolni?

Először is, vásárláskor meg kell bizonyosodni róla, hogy a csomagolás nem sérült, vagyis nincs rajta nyitott rés, amelyen át a baktériumok bejuthatnak. Ha a csomagolás rendben van, ajánlott abban tartani otthon is, mert ez megvédi a tamponokat a különféle szennyeződésektől.

Másodszor, kerülni kellene a fürdőszobát, mert az ott található nedvesség szintén penészhez és a baktériumok elszaporodásához vezethet. A nőgyógyász szerint a párás fürdő helyett tehát célszerű egy száraz helyiséget választani, ami lehet akár a hálószoba is.

Innen tudhatod, hogy felhasználható-e még

Értelemszerűen azok a tamponok, amik ránézésre nem tűnnek frissnek és tisztának, kerülendők, lejárati dátum ide vagy oda. Például az elszíneződés azt jelzi, hogy már nem alkalmas használatra. Ugyanez vonatkozik a sérült csomagolásra is, és a fentiekből adódóan az évekig a fürdőben tárolt tampon sem biztos, hogy penészmentes.

A táskában hányódó tampont semmiképpen nem érdemes felhasználni, hiába van rajta celofán, a piszok így is a felületére juthat, és komoly fertőzést okozhat.

- Tudtommal azért még senki nem került kórházba, mert penészes tampont használt volna, kivéve, amikor valaki túl sokáig hagyott bent egy tampont, és ez toxikus sokk szindrómához vezetett - állítja dr. Fraser.

A szakértő tanácsa röviden annyi: ha kicsit is gyanakszol, inkább dobd ki, és vegyél újat!

 

forrás: femina.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek