„Tudják, hogy szólhatnak, és akkor van segítség” – A gyermeknőgyógyász első feladata a bizalom kiépítése

2020-06-03

Egy nőnek mindenképp kell, hogy legyen saját fodrásza, kozmetikusa, fogorvosa és nőgyógyásza – tartja a mondás. Azt, hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy maga a nőgyógyász is egyetért vele. Mi több, azt is elárulja, hogy mivel bizalmi kapcsolatról van szó, egyáltalán nem mindegy, hogy milyenek az első élmények.

Dr. Lőkös Bélával, a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász, és nőgyógyászati onkológus főorvosával arról beszélgettünk, milyen panaszokkal érdemes már gyermekkorban feltétlenül nőgyógyászhoz fordulni, és mikor jön el az ideje az első vizsgálatnak.

Születéstől felnőtt korig

Gyermeknőgyógyászként az újszülöttektől kezdve a serdülőkor végéig, azaz a felnőtté válásig találkozunk páciensekkel. Minden korosztályra más panasz jellemző – kezdi a szakember. – Csecsemőkorban leggyakrabban gyulladásos tünetekkel, bőrpirosodással, vagy a fehérneműn, pelenkán megjelenő hüvelyváladékkal fordulnak hozzánk. De megeshet az is, hogy nem úgy fejlődik a kislányok nemi területe, mint ahogy elvárható lenne. Ilyen esetekben jellemzően valamilyen hüvelyi összetapadást, főként a kisajkak összetapadását kell kezelnünk – folytatja.

Hozzáteszi, a későbbiekben, idősebb gyermekeknél, serdülőkorban is gyakoriak a gyulladásos tünetek, a nemi szerv pirosodása, fájdalma, a viszketés, csípő érzés, hüvelyi folyás, de már kezelni kell a menstruáció kapcsán megjelenő hasi fájdalmat is. – Ebben a korban már előfordulhatnak elzáródásos esetek is, melynek során – mivel a menstruációs vér nem tud kiürülni a szervezetből – ijesztő panaszokkal, görcsökkel, fájdalmakkal küzd a gyermek.

Az első és legfontosabb dolog, hogy bármilyen eltérést, problémát tapasztalunk a gyermekünknél, érdemes szakszerű segítséget kérni. Nem csak a jó ellátás határozhatja meg egy éltre a nőgyógyászhoz való hozzáállásunkat, hanem a rossz tapasztalat is.

 

Már kisgyermekkorban fokozottan kell figyelni

Nem elég, ha leszedjük a gyerekeket a klaviatúráról, más szempontból is foglalkozni kell velük. Kislányok esetén elengedhetetlen, hogy figyeljünk a nemi területek egészségére, a megfelelő higiéniára és az időben történő felvilágosításra is – emeli ki. Kiderül, bár sokan bizalmatlanul, jó nagy adag félsszel érkeznek a gyermeknőgyógyászhoz, igazából nincs mitől tartaniuk. Sem, akkor, ha férfi, sem akkor, ha nő a nőgyógyász.

 forrás: egeszsegkalauz.hu

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek