Tizenéves várandóság

2019-08-24

A terhességet egy nő életének a legboldogabb korszakának tartják. A kamaszkori terhesség egyre komolyabb témává válik a mai, rohamosan változó világban. Ez a cikk a tinédzserkori terhesség felmerülő kérdéseivel, témáival foglalkozik.

A kamaszkori terhesség problémája eléggé elterjedt az egész Földön, manapság a világ egyre több részén válik gyakori problémává, különösen a Nyugat-Európai országokban.

Fontos megérteni, mit is jelent a kamaszkori terhesség. Definiálható úgy, mint egy terhesség, amit egy lány a tizenhárom és tizenkilenc éves kora (a kamaszkor évei) közötti időszakban hord ki. Eléggé kényes témának tartják, mivel az anyukákra és a babára nézve is veszélyes lehet

„A terhesség mindig veszélyhelyzet” – mondja Baranyai Blanka, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány programvezetője. A szervezet minden témában fogadja a gyerekek és kamaszok segélyhívásait, de a tiniterhességek az egyik jól megfogható problémakört jelentik a beszélgetésekben, tavaly 207 telefonáló témája volt ez.

A kiskorú anyák ritkábban járnak várandósgondozásra, gyakoribb körükben a szerhasználat és az öngyilkosság, ha pedig a szülők erőltetik a terhességmegszakítást, a lány megszökhet otthonról.

Bármilyen döntés is születik, az abortusz, az örökbeadás és a gyerek felnevelése is nehéz út. „Nem célunk ebben befolyásolni a kamaszokat, de legalább tudjanak a lehetőségekről, és tudjanak ezekről beszélgetni úgy, hogy ők vannak a fókuszban”.

Források:

kamaszpanasz.hu
sos.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek