Tinik régen és most

2020-01-17

Vajon milyenek voltak a kamaszok húsz-negyven évvel ezelőtt. Az ember eltöpreng a multon nagyon sokszor. Előfordul, hogy hatalmasokat tudunk túlozni a korunk idősödésével kapcsolatban.
Biztos veletek is megtörtént már, hogy azon kaptátok magatok, hogy nagyinak a teraszán egy kis tál olcsó rágcsával azt hallgatod, hogy miket csinált annak idején, amiért akkor büntetést kapott. Ilyenkor általában eszünkbe jut az a bizonyos mondat; „De hát ez nem is durva”.

A gyerek lázad, okosodik, önállósodik (jobb esetben). Zárjuk ki a szélsőségeket és tekintsünk a nagy átlag közé. Tehát a tinédzser változik és szembe száll mindennel, és teljesen jelentéktelen, hogy Frédi gyereke Krisztus születése előtt jóval, vagy Bill Gates középső lánya, az a folyamat, ami történik vele, csinálni fog ugyanaz. Mint említettem nincs szó orvostudományról, szóval dióhéjban a szervezetben hormon szabadul fel (meg nem mondom melyik és hogyan) és a test követeli a változást és az önállósodást.

Kifigurázva ezért van az, hogy fejetlenül eldöntöd, hogy 14 évesen befested a hajad vagy a szerelmi bánat miatt beütöd a szobádat és nappalit összekötő nyílászárót. Képzeld magad egy XXI. századi fiú helyébe a neve legyen Jack (remélem nem sértek meg senkit), 15 éves vagy, 10 teljes perce szakítottál a barátnőddel, vagyis jobban mondva ő veled, ezért ki vagy lelkileg. Mit csinálsz? Hazamész, kiveszel egy sört a hűtőből úgy, hogy apád ne vegye észre, bezárkózol a szobádba és elszívsz egy „olyan” cigit. Na, ez az amiről beszéltünk. Kis szünet és képzeld azt, hogy most Jack nagyapja vagy pontosan ugyanennyi idősen csak 50 évvel ezelőtt. Megtörténik itt is a szívszaggató kettéválás, azonban fiatal papus miután felhozta a sört a pincéből amit egy hete rejtett el a kompótok mögött, ő nem a szobájába megy hanem fogja magár és apu telkén felgyújt részegen egy szénabálát. Remélem azért egyikre se vetemedik senki, csak a lényeg jön le.

Mai fejjel azt gondolnank, hogy „egy sör, mínusz egy szénabála. Nem nagy dolog.” Viszont régen igen is az volt. Vagy vegyünk egy másik példát. Andy, egy 16 éves csajszi elmegy fesztiválozni, bulizni igazából mindegy, közben ősök otthon úgy tudják, hogy legjobb pajtásnál filmeznek. Andy nagyija pedig este hétig volt elengedve a falu végi búcsúba és késett fél órát, mert nagyon akarta a huszonötödik kör lovas körhintát. A végeredmény, hogy kitudódott mind a két esetben és bünti lett. Ilyenkor mindig azt hisszük halálunkon vagyunk, pedig sokkal jobban fájt volna annak a következménye, ha anyu és apu nem tudják meg és valami rosszul sül el.

A lényeg az, hogy mindegy milyen színű a bőröd, régen éltél vagy most, ha tini vagy, a korodnak megfelelően fogsz viselkedni/rosszat csinálni. És lehet, hogy ha időkapszulába ülnénk és megnéznék, hogy még ötven év múlva mi lesz a durva, akkor ugyanannyira meglennénk lepődve, mint nagyi a teraszon nápolyit majszolva.

 

forrás: kemma.hu

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek