Szülői szemmel a gyerekkori felnőttfilm nézésről

2019-02-28

 Szeretjük azt gondolni, hogy  csak mások gyerekével történhet meg, hogy (véletlenül) pornót néz. Úgyhogy nem is kell még erről a témáról beszélni vele, ráér, ha majd kamasz lesz, igazából úgyis akkor időszerű, nem?

Félünk attól is, hogy elvennénk az ártatlanságát, ha a pornóról beszélnénk neki, hogy inkább ártanánk vele, mint segítenénk. Amúgy is nehezünkre esne egy ilyen  beszélgetés… éppen ezért is van annyi érvünk, miért is érünk rá még ezzel. És mekkorát tévedünk!

A gyerekem még túl fiatal ahhoz, hogy a pornóról halljon!”  Amint hozzáférése van valamilyen eszközzel az internethez, vagy együtt van olyan gyerekekkel, akik hozzáférnek…akkor sajnos elég idős ahhoz, hogy tudjon a pornóról.

„A gyerekemet még nem érdekli a szex-téma, és különben se olyan típus, aki pornót nézne!” Nagyon sok gyerek véletlenül botlik bele a pornóba, nem azért, mert direkt keresi. Vagy csak természetes módon kíváncsiak a testükkel kapcsolatban, vagy kérdéseik vannak a szexszel kapcsolatban, rákeresnek – és pornót találnak. Vagy egy mások gyerek mutatja meg nekik.

Bármilyen nehezedre esik, tudomásul kell venned: ha a gyereked hozzáfér az internethez, együtt van más gyerekekkel, vagy elmegy hozzájuk látogatóba, akkor ki van téve annak, hogy pornóval találkozik. Előbb-utóbb megtörténik.

És mit tehetsz szülőként, ha már megóvni nem tudod tőle? Késleltetheted az idejét, és ez nagy különbséget jelent. Felkészítheted rá: felvértezheted tudással és eszközöket adhatsz a kezébe a helyzet kezeléséhez. És Te magad is felkészülhetsz, hogyan reagálj majd, ha egyszer megtörténik.

Lényeges, hogy később majd foglalkozzál a saját érzéseiddel, de egyelőre próbáld meg félretenni őket. Lehet, hogy a sokk hatására legszívesebben szétvernéd azt az átkozott okostelefont vagy tabletet (mint sok más szülő…), de ne tedd! Itt és most a gyerekedre kell figyelned, most neki kell segítened, hogy mit is kezdjen ezzel a helyzettel.
Ha úgy érzed, ez mégse megy most rögtön, akkor legalább annyit tegyél, hogy megköszönöd neki, hogy elmondta, hogy így bízott benned. Nyugodtan jelezd neki, hogy most szükséged van egy kis időre, aztán nemsokára megbeszélitek. Vonulj félre egy kicsit, hogy megnyugodjál.

Könnyen lehet, hogy nem tudtad, mekkora veszélynek van kitéve a gyereked az interneten. Ha nem tudtál vele korábban beszélgetni a szexualitásról, akkor ennek is megvolt az oka, miért ilyen nehéz ez számodra. Valószínűleg nem voltak mintáid erre gyerekkorodból, az is lehet, hogy máig egyfajta szégyenérzet kapcsolódik benned a témához.

Érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogyan is viszonyulsz te magad a szexualitáshoz, vagy akár a pornóhoz. Ez most egy lehetőség erre is! De leginkább azért érdemes most mindezt átgondolnod, hogy világossá váljon: hogyan tudod a továbbiakban a legjobban segíteni a gyerekedet? Ez az, ami számít.

Engedd el nyugodtan a bűntudatot. Az, hogy a gyereked pornót nézett, nem azt jelenti, hogy rossz szülő vagy. Elég jó szülő vagy, hiszen épp most teszel azért, hogy a továbbiakban felvértezd a gyereked a pornóval szemben!

 

Források: anya-lanya.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek