Sokat és gyorsan – így isznak a tinik

2020-04-15

A Szétcsúszva programot az Egyesült Királyságban működő Collingwood Learning fejlesztette ki. Az előadássorozat indítását Magyarországon az is indokolta, hogy szakértők szerint rendkívül rossz nálunk a helyzet a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. Egy tavaly novemberben készült online felmérés szerint a 14 és 18 év közötti középiskolás korú fiatalok 80 százaléka 15 évesen, vagy annál korábban ivott először alkoholt és minden harmadik rendszeresen fogyaszt is.

Beláthatatlan következmények

"a tapasztalatlan gyerekek nem tudják, hol a határ"

– Az alkohol gyakorlatilag méreg a szervezet számára. Normális esetben csak kis dózisban kerül a szervezetbe, de így is megmutatkozik az idegrendszerre ható bénító hatása – hívja fel a figyelmet a felmérés eredményeit is ismertető kiadványában a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet. Rámutatnak, hogy az alkohol nagymértékben befolyásolja a valóságról alkotott képet és az egyén ítélőképességét. Ezért annyira veszélyes, főleg a gyerekeknél, mivel nekik tapasztalatok híján még nincs szilárd ítélőképességük és a problémamegoldó képességük is fejletlen. Minimális mennyiségű alkohol ugyan oldja a feszültséget, a szorongást és javítja az egyén hangulatát, de a tapasztalatlan gyerekek nem tudják, hol a határ és nem tudnak megálljt parancsolni önmaguknak. Manapság már a 14-15 éves gyermekek egy része is rendszeresen töményet iszik, akár a teljes lerészegedésig.

Az online kérdőívből kitűnik, hogy a kitöltők 41%-a leggyakrabban égetett szeszt (pálinkát, gyomorkeserűt, rumot, vodkát, stb.) fogyaszt, ezt követi a sör (29,69%) és a bor (22,41%). A lányoknál is az égetett szesz a leggyakrabban fogyasztott ital (43,16%), de népszerű a bor (24,21%) és a cider (20,57%) is, míg a fiúk esetében a sör vezeti listát (44,73%) megelőzve az égetett szeszt és a bort.

A Heim Pál kórház ennek kapcsán arra is figyelmeztet, hogy egyre több kutatás derít fényt a gondolkodási, viselkedési és érzelmi funkciók alkohol miatti sérülésére. Összefüggést találtak a tizenévesek alkoholfogyasztása és a figyelem-, illetve memóriazavar, a depresszió és a célirányos viselkedés gyengülése között.

Rohamivás

Az Egészségügyi Világszervezet szintén vizsgálta a fiatalok alkoholfogyasztási szokásait. A 15-19 év közötti középiskolás korú fiatalok közül a lányok csaknem 20 százaléka, illetve a fiúk több mint 56 százaléka számolt be arról a WHO legutóbb kiadott jelentése alapján, hogy a kutatást megelőző 30 napban része volt rohamivásban, vagyis legalább 4-6 pohár alkoholt megivott azzal a céllal, hogy gyorsan lerészegedjen. Mindez a 20-24 év közötti fiatal felnőttek körében még elterjedtebb, hiszen a lányoknál több mint 30, a fiúknál pedig csaknem 70 százalék az arány.

A hatályos magyar szabályozás fényében elgondolkodtató az a tény is, hogy arra a kérdésre, honnan jutottak az alkoholhoz, a magyar fiatalok 27,8%-a azt válaszolta: boltban vette az italt. Ne feledjük, 18 évnél fiatalabbakról van szó, akiknek tilos lenne alkoholt eladni!

forrás: https://csalad.hu/

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek