Rendszertelen, vérzés, anovulációs ciklus: a pajzsmirigy zavara erősen hat a teherbeesésre

2020-02-26

A pajzsmirigy-alulműködés igen gyakran menstruációs zavarokban nyilvánul meg, ám szerencsére megfelelő kezeléssel a ciklus hamar helyreáll.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a menstruációs zavarok és a pajzsmirigyproblémák összefüggéseiről beszélt.

 

A pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb tünetei

Amennyiben a pajzsmirigy kevesebb T3 és T4 hormont termel, úgy pajzsmirigy-alulműködésről lehet beszélni. A hiányállapot miatt az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, az emésztés üteme csökken, székrekedés alakul ki, a bőr érdessé, szárazzá válik, zsírpárnák rakódnak le, a beteg csökkent hidegtűrésről és álmosságról, depressziós hangulatról számol be.

Mindemellett - akárcsak a pajzsmirigy-túlműködés - menstruációs panaszokat is okoz. Ez megnyilvánulhat rendszertelen vérzésben, anovulációs ciklusokban, és ebből kifolyólag a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők gyakran küzdenek teherbeesési nehézségekkel, vetéléssel.

Miért okoz a pajzsmirigy-alulműködés menstruációs zavarokat?

A pajzsmirigy-alulműködés során megemelkedik a TRH szintje, ami magával vonja a TSH mennyiségének növekedését. A TRH viszont nemcsak a TSH szintjét emeli meg, hanem a prolaktinét is, melynek nagyobb szintje terhesség, illetve szoptatás hiányában igen károsan hat a női nemi működésre, a ciklusra, mivel gátolja a menstruációhoz, peteéréshez szükséges hormonok normál termelődését.

A prolaktinszint-növekedés ugyanis maga után vonja az FSH, LH értékének csökkentését. Ezenkívül a progeszteron szintje is lecsökken ekkor, így ösztrogéndominancia alakul ki. A progeszteronhiány pecsételő vérzést, beágyazódási nehézségeket, vetélés is okozhat, így érdemes komolyan venni.

Gyógyszeresen sikeresen kezelhető a probléma

A pajzsmirigy-alulműködés szerencsére a hiányzó hormonok pótlásával sikeresen kezelhető. Gyógyszerre az esetek egy részében a betegnek élete végéig szüksége van, de előfordulhat, hogy egy hatékony életmódváltással lehetséges a hormonpótlás elhagyása. Minden esetben fontos a rendszeres endokrinológiai ellenőrzés, és a megfelelő, hatékony terápia alkalmazásával a kellemetlen panaszok gyorsan megszűnnek.

Dr. Bérczy Judit elmondta, sokat segíthet a pajzsmirigy-alulműködés kezelésében a szelén és a jód alkalmazása is, ám ez utóbbi szedése előtt érdemes orvossal konzultálni, mivel nem minden állapot esetén használható, például Hashimoto-betegség esetén csak ront az állapoton. Ezenkívül érdemes barátcserje-kapszulát is alkalmazni, ugyanis bizonyítottan igen pozitív hatást fejt ki a progeszterontermelésre. A szakorvos hozzátette, hogy a TSH-, T3-, T4-szinteket rendszeresen ellenőrizni szükséges, mivel időnként az alkalmazott gyógyszer dózisának megváltoztatására lehet szükség, vagy akár el is hagyható.

forrás: femina.hu

fotó: Getty Images Hungary

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek