Pánikolnak a tinik, ha nincs náluk a telefonjuk

2020-01-27

A londoni King’s College kutatóinak friss tanulmánya szerint a fiatalok annyira hozzánőttek a telefonjaikhoz, hogy azt már függőségnek lehet nevezni – olyannyira, hogy ha elveszik tőlük, pánikolnak, és felzaklatja őket a hiánya.

Bár egyre több olyan kutatás jelenik meg, hogy azért annyira nem szörnyű a helyzet a fiatalok telefonhasználati szokásai körül, a BMC Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány nem erről tanúskodik. A kutatás tulajdonképpen egy metaanalízis volt, amely átnézett 41 korábbi kutatást a témában, összesen 42 ezres résztvevőszámmal.

A fiatalok 23%-a mutatott függőségre utaló jeleket a telefonjával kapcsolatban,

ami olyasmit takar, mint a telefon nélküli szorongás, a kontrollálatlan használat, valamint annyi mobilozás, hogy az már más tevékenységek rovására is megy – írja a BBC.

Ezek a függőségi problémák további következményekhez vezethetnek, például depresszióhoz, alvási problémákhoz, vagy az iskolai teljesítmény romlásához. A kutatók azonban azt is kijelentették, hogy nem tudják, maga a telefon jelent-e függőséget, vagy az applikációk, amelyeket a telefonon használnak a fiatalok. Az viszont biztos, hogy az okostelefonok nem mennek sehova, ezért meg kell értenünk, milyen hatással vannak a fiatalok életére.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy nem kell ok-okozati összefüggést felállítani például az okostelefon-használat és a depresszió között – sok kutatás azt is kimutatta már, hogy a depresszió és az egyéb mentális zavarok is befolyásolhatják a telefonhasználatot, így nem érdemes csak egyirányú útként kezelni a helyzetet.

forrás: 24.hu

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek