Nyitott szemmel az ifjúságvédelmében

2020-03-05

Dr. B. Aczél Anna – Dr. Hatvani Erzsébet: Az EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon prevenciós és reintegrációs lehetőségei

 A Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon tevékenységei egy - részt a történelmi tradíción, másrészt az elmúlt évtizedek, illetve a közelmúlt szakmai korszerűsítési törekvésein alapulnak. Az intézmény három fő tevékenységének – a javítóintézeti nevelésnek, a fiatalkorú elkövetők javítóintézetben végrehajtandó előzetes letartóztatásnak, illetve a gyermekvédelem szakellátási rendszerébe tartozó speciális gyermekotthoni ellátásnak – a múltja eltérő. A Rákospalotai Javítóintézetet 1890-ben alapították fiatalkorú lányok befogadására, azóta szinte töretlenül alapfeladat a javítóintézeti nevelés végrehajtása. 1995-ben nyílt meg a jogi útja az előzetes letartóztatásba helyezett fiatalkorú lányok befogadásának, és 2006-ban kapott az intézmény lehetőséget arra, hogy – céljaiban és eszközrendszerében hasonló, de mégis különbségeket is mutató – speciális gyermekotthoni részleget működtessen. Az intézmény továbbra is bizosítja a lehetőséget az utógondozásnak.

A pszichológiai, pedagógiai, szociális munka eszköztárát felhasználó módszereink alapja az a tény, hogy a bűncselekmények elkövetésében, valamint a prekriminális viselkedések megjelenésében nagy szerepet játszik a szocializációs deficit, a gyenge problémamegoldó képesség, az alacsony döntéshozó képesség, illetve az agressziókezelési és szociális készségek hiányai. Mind az oktatás, mind a nevelés színterein választott módszereink fő célja, hogy a hozzánk kerülő fiatalok gondolkodása és viselkedése megváltozzon, tudatosabban és logikusabban gondolkodjanak és érezzenek a különböző élethelyzetekben. Életük egészét illetően az erkölcsi normák, az együttélési szabályok, a társadalom szerinti helyes döntéseket tudjanak hozni, fejlődjön az önkontrolljuk és szociális készségeik.

forrás: ergo-net.hu

 

 

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek