Nemi betegségek férfi oldalról

2019-01-23

A prosztatarák lett a leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség Nagy-Britanniában, először előzte meg a mellrákos esetek számát. A BBC hírportálja felidézte, hogy 2017-ben még nyolcezerrel kevesebb, mintegy 42 ezer volt a regisztrált prosztatarákos esetek száma. A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) szerint a jelentős növekedést azért mérték, mert több férfi ment el szűrővizsgálatra. 

A hivatalos brit adatok alapján 2018-ban 316 680 daganatos beteget diagnosztizáltak, ami napi 868 új esetet jelentett. A diagnosztizált betegek közül 49 029 szenvedett prosztatarákban, 47 476 pedig mellrákos volt.
Korábban a mellrák számított a leggyakoribb rákos megbetegedésnek Nagy-Britanniában.

A BBC korábbi műsorvezetője, Bill Turnbull 2018 márciusában hozta nyilvánosságra, hogy prosztatarákja van. Az újságíró mindenkit arra bátorított, hogy menjenek el szűrésre. Mint mondta: ha korábbi stádiumban fedezték volna fel a prosztatarákját, sokkal jobb állapotban lenne, hiszen a daganatos betegség közben már átterjedt a csontjaira is.

Az NHS vezetője szerint Fry és Turnbull figyelmeztetése miatt nőtt meg a szűrővizsgálatra jelentkezők száma.
Peter Johnson, a Southhamptoni Egyetem onkológus professzora hangsúlyozta, hogy a szűréssel már korai stádiumban észlelhető a betegség, amikor a kezelések hatékonyabbak és a túlélési arány a legmagasabb.

Forrás: csaladhalo.hu

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek