Milyen problémákra nyújt segítséget a hazai TeenStar projekt?

2018-01-26

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, tehát ma már minden ötödik-hatodik gyermektelen házastársi, vagy élettársi kapcsolatban jelen van a probléma. Nem sokkal jobb a helyzet külföldön sem. Nemzetközi felmérések szerint világszerte 72,4 millió párt érint a meddőség, ez a párok közel 10-25 százalékát jelenti. A tapasztalatok szerint az esetek mintegy 40 százalékában a pár női, 40 százalékában férfi tagjának, 20 százalékában pedig mindkét félnek szerepe van a meddőség kialakulásában. Ma már minden ötödik-hatodik párt közvetlenül érinti Magyarországon a meddőség problémája a folyamatosan romló tendenciák eredményeképpen. Mindez egyszerre rontja Magyarország egyébként is kedvezőtlen népesedési mutatóit, valamint jelent egyre növekvő terhet a társadalombiztosítás költségvetésében a meddőségi kezelések költségeinek következtében. A reprodukciós egészség megőrzésében is kiemelt fontosságú a megelőzés szerepe.

Évente közel 10.000 19 évesnél fiatalabb lány esik teherbe Magyarországon a KSH népesség és népmozgalmi adatbázisa alapján. Az érintett lányok közel fele abortuszon esik át, míg másik fele megszüli gyermekét. A korai teherbeesés okai között megtalálhatók mind társadalmi, mind gazdasági okok. A fogamzásgátlási módszerek hiányos ismerete és a fogamzásszabályozás magas ára mellett, az elmúlt évtizedekben a szexuális élet kezdete egyre korábbi életkorra tolódott. A túl korai nemi élet számos későbbi egészségügyi problémát okozhat, az esetleges abortusz, különböző szexuális úton terjedő fertőzések későbbi meddőséget is okozhatnak. A fiatalkorban szedett hormonális fogamzásgátló tabletták számos szakember szerint olyan hormonális környezetet hoznak létre a szervezetben, amely a későbbi gyermekvállalási időszakban gátolják a sikeres fogamzást, vagy akár teljesen megakadályozhatják azt.

Általában a fiatalok igen tájékozatlanok a nemi életet illetően, legyen szó akár teherbe esésről, akár betegségekről (bár az utóbbi esetében talán még rosszabb a helyzet). A kamaszok gyakran csupán az internetről szerzett, sokszor félrevezető félinformációkkal rendelkeznek. Ezt a „tudást” ezek után egymással is megosztják, gyakran tovább torzítva az amúgy is kétes információkat, míg végül egyfajta információs káosz alakul ki.

A tinédzserek szexuális élete itthon nemcsak a terhesség kockázata miatt, hanem sok más szempontból is ellentmondásos kérdés. Egyrészt (2013 óta) 12 éves kortól a tinik már létesíthetnek beleegyezéses alapon szexuális kapcsolatot (korábban ez a korhatár 14 év volt). A gyerekek nincsenek tisztában a szex, szerelem, intimitás, pornográfia, testiség, vonzalom közötti különbségekkel, ezért nagyobb eséllyel teszik ki magukat kockázatos kapcsolatoknak, érzelmi sérüléseknek.

Ráadásul a fogamzásgátlás különböző formáiról, a nemi úton terjedő betegségekről is csak részleges információik vannak, emiatt gyakran mindenféle védekezés nélkül, a jószerencsében bízva vágnak neki a szexuális felfedezőútnak.

Aki tizenéves korban válik szülővé, fokozottan ki van téve a legkülönbözőbb gazdasági, szociális és egészségügyi problémáknak. Tinédzser szülők esetén magasabb a csecsemőhalandóság, a koraszülés és a születési rendellenességek esélye; valamint gyakrabban előfordul bántalmazás, elhanyagolás is. Főként erre vezethető vissza, hogy nemzetközi adatok szerint a tinédzser szülők gyermekei között kétszer annyi a bűnelkövető, és háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is fiatalon legyenek szülők.

Magyarországon 1995 és 2005 között csökkent, azóta stagnál a tinédzserterhességek száma. Nagyon sokat kellene tenni azért az iskolákban, a családokban és a teljes magyar társadalomban, hogy újra csökkenő tendenciát láthassunk.

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek