Emiatt késhet a menstruációja: meglepő tények a cikluszavarról

2020-03-25

Mitől zavarodhat össze a menstruációs ciklus?

A cikluszavart érdemes komolyan vennünk, mert okozhatja akár gyulladás, ciszta, mióma, de daganatos betegség is. Ezért, ha azt tapasztaljuk, hogy tartósan rendetlenkedik a menzeszünk, mindenképpen menjünk el orvoshoz. Ám az is előfordulhat, hogy semmilyen betegség vagy szervi ok sem áll a cikluszavar mögött. Nem is gondolnánk, hogy a „havi menetrendünket” mennyi minden képes összezavarni.

  • Bajt okozhat a túlzásba vitt sport, főleg abban az esetben, ha még koplalunk is mellette. Az agyunk leállíthatja a peteéréshez szükséges hormonok termelődését, ami a menstruáció elmaradásához vezethet.
  • A menstruáció szempontjából sem jó, ha túlzottan elhízunk: a túlsúly hatására megnőhet a szervezet ösztrogénszintje, ettől a menstruáció szabálytalanná válhat, és túl erős vérzéssel járhat.
  • A hormonháztartást felboríthatja az erős, tartós stressz is.
  • Gyógyszerek szintén megzavarhatják a menzeszt: minden pirula, ami hormont vagy ahhoz hasonló anyagot tartalmaz, cikluszavart okozhat.

Elképzelhető, hogy a prolaktinszint emelkedik meg. A prolaktint anyasági hormonnak is nevezik, mert a szülés után segít a tejelválasztás beindításában. A prolaktin kis mennyiségben mindig jelen van a szervezetünkben, ám ha túl magas a szintje, az megzavarhatja a ciklust, sőt megakadályozhatja a teherbeesést is.

 

Mire utalhat a vérzés erőssége? Menstruációs kisokos

  • Gyengülhet a menstruáció, a túlzottan megterhelő intenzív sporttól, vagy a hormontartalmú tablettáktól.
  • Kimaradhat a menzesz, a túlzott soványságtól, vagy a gyötrő alvásproblémáktól.
  • Túl erős vérzést okozhat a rendszertelen élet, a bakteriális, illetve a gombás fertőzés és az elhízás
  • Rendszertelenné válhat a tartós stressztől, a gluténérzékenységtől és a túlzásba vitt böjtöléstől is.

forrás: blikk.hu

fotó: Depositphotos.com

 

 

 

Kapcsolat

ergonetinfo@gmail.com
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek