Mit tegyek ha terhes lettem?

2018-12-09

Babát vársz, és nem tudod felnevelni? Ez az írás azt járja körül, milyen lehetőségei vannak azoknak a terhes nőknek, akik valamilyen probléma miatt nem tudják vagy akarják megtartani a gyereket, és hova fordulhatnak segítségért.

Sokféle helyzet lehet, amikor a babavárás nem öröm, hanem megoldhatatlannak tűnő problémát jelent:

  • a gyerek apja elhagyott, hallani sem akar a gyerekről
  • még te is gyerek vagy
  • beteg a magzat
  • a terhesség erőszak eredménye
  • senkire sem számíthatsz
  • bántalmaz a partnered
  • a védőnő megmondta, hogy úgyse viheted haza a gyereket…

Abortusz

Ezt az anya kérheti, az apának nincs beleszólása. Ha 14 és 18 év közötti vagy, a szüleidnek is bele kell egyeznie, ha 14 évesnél is fiatalabb vagy, akkor csak a szüleid kérhetik.
A következő okokból végzik el Magyarországon az abortuszt: az anya vagy a gyermek egészségi állapota miatt, ha a gyermek bűncselekményben fogant, vagy ha az anyának súlyos válsághelyzetet okoz a terhesség.

Először nőgyógyásznak kell megállapítania a terhességet, majd a Családvédelmi Szolgálatnál kétszer meg kell jelenned tanácsadáson. Kórházban, műtéti úton végzik a terhesség megszakítását, a 12. hétig.

Ha az anya 18 évnél fiatalabb, a 18. hétig, a magzat rendellenessége esetén a 20. hétig engedélyezett az abortusz. Ha csak a 12. hét után veszed észre a terhességet, akkor már nem kérhető az abortusz. Ha kicsúsztál a határidőből, akkor se kísérletezz házilagos módszerekkel, ez nagyon kockázatos lehet.

Örökbefogadás

Ebben az esetben a szülés után a gyerek új családba kerül. Jogilag az ő gyermekükké válik, az ő családnevüket viseli, neked semmilyen jogod, sem kötelességed nem lesz iránta. Nem fogod tudni, mi történik vele, később sem kaphatod vissza. Ha még nem vagy 18 éves, a szüleid hozzájárulása is szükséges.

Akkor érdemes ezt választani, ha biztos vagy benne, hogy a gyermeket nem tudod, nem akarod vállalni, és semmi esély, hogy a körülményeid rendeződnek. 

Források:

napidoktor.hu
sos.hu

Kapcsolat

info@ergo-net.hu
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek

Köszönjük, üzenetét megkaptuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!