Hogyan mondjunk ellent kamaszként?

2018-06-13

A szülők szabályok közé próbálják szorítani a gyerekeiket, ha veszélyeztetve érzik őket, ha nem biztosak a felelősségteljes gondolkodásukban, ha valamilyen eredményt próbálnak kicsikarni, vagy egyszerűen csak nem akarják kiengedni a kezükből az irányítást.

Függetlenül attól, hogy a szülők milyen okból igyekeznek határokat szabni, a kamaszoknak e kereteken belül kell szárnyaikat bontogatni. De mit lehet tenni, ha a szülők teremtette keretek túl szűkek, a szabályok túl szigorúak?

A tinédzserek gyakran észre sem veszik szüleik szigorát, amíg lázadozni nem kezdenek a nekik nem tetsző szabályrendszer ellen. Ha veled is ez a helyzet, hamar zsákutcában találod majd magad, ha hangoskodva adod szüleid tudtára nemtetszésedet.

Vannak dolgok, amiket a szülőnek tiltania kell, de megértetve, hogy miért. Vannak, amikben kompromisszumra kell jutni. És igen, sokszor van úgy, amikor a gyereknek van igaza! A felnőtté váláshoz vezető úton meg kell tanulni azt, hogy harcoljon az igazáért, de azt is, hogy ha ész érvek bizonyítják az ellenkezőjét az ő vélt igazának, lássa ezt be és módosítson rajta. Természetesen mindez a felnőttekre is igaz kell, hogy legyen, mert ha nem, akkor minden vita, veszekedésbe torkollik és eredménytelenül, agresszív indulatokkal terhelten zárul.

A szülők általában jól megfontolt célok mentén igyekeznek gyermekeiket nevelni, terelgetni, de meglehet, néha túllőnek a célon. Mindenekelőtt velük kell tisztáznod kéréseik számodra egyértelmű lehetetlenségeit, azok negatív hatásait az életedre. Ha kompromisszumra késznek, megfontoltnak, megoldásra nyitottnak tűnsz, a szüleid is érettebb emberként tekintenek rád. Ha sikerül közös álláspontra helyezkednetek, szigorúan tartsd be szüleid kérését, döntését. Emlékezz arra, hogy az elvesztett bizalom visszaszerzése mindig sokkal nehezebb, mint egyezséget kötni.

Források:

kamaszpanasz.hu

Kapcsolat

info@ergo-net.hu
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek

Köszönjük, üzenetét megkaptuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!