Folyton szemtelen, rebellis, és csak a telefonját nyomja egész nap - Tévhitek a kamaszokról

2019-08-11

A tinédzserek esetében gyakran gondolkodunk sztereotípiákban. Csak ejtsük ki a szánkon a kamasz szót, és az emberek máris sóhajtozni fognak, kitartást kívánnak, és elmesélik a saját tapasztalataikat.

Bár a kamaszok szeretnék elhitetni a szüleikkel, hogy nem akarják, hogy beleavatkozzanak az életükbe, a kamaszok igenis szeretnének kommunikálni a szüleikkel.
Noha a felszínen mást mutatnak, valójában szeretnék megosztani a félelmeiket, örömeiket és álmaikat a szüleikkel. Ám csak a nekik tetsző mértékben. Gyakran pedig nem szavakkal, hanem a viselkedésükkel kommunikálnak.

Az igazság az, hogy ez egyáltalán nem a szülőkről szól. Egyszerűen csak bizonytalanok, és noha alig várják, félnek a felnőtté válástól. A bizonytalanság érzésének palástolása érdekében pedig gyakran viselkednek oly módon, ami a szülők számára érthetetlen, furcsa vagy kellemetlen. Nagy kihívás egy kamasz önbizalmának növelése, hiszen ebben az életkorban mindent megkérdőjelez, amit a szülőktől hall.

Valójában csak a határokat próbálgatják. Bármennyire is titkolják, igenis szükségük van határokra. A határok kijelölésével segítünk nekik, hogy megtanulják, hogyan kell követni a szabályokat. Ráadásul ezzel is éreztethetjük, hogy törődünk velük, fontos számunkra a testi-lelki biztonságuk.

Noha a kamaszok egy része úgy beszél az iskoláról, mintha ott tanároknak álcázott börtönőrök kínoznák őket, az igazság az, hogy szeretnek hasznos dolgokat tanulni, és számos megerősítést kapnak az iskolától. Meg kell értetnünk a kamasszal, bizonyos tárgyakat miért kell tanulnia. Beszélj gyermeked tanáraival az adott tárgy konkrét célkitűzéseiről, majd találjátok meg a kamasszal közösen, milyen praktikus felhasználási területei vannak annak a mindennapi életben.!

Források:

kamaszpanasz.hu
hazipatika.com

Kapcsolat

info@ergo-net.hu
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek

Köszönjük, üzenetét megkaptuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!