Az a bizonyos rózsaszín köd: kamaszkori szerelmek

2018-05-13

 A szerelem egyik pillanatról a másikra érkezik: például egy új diák az osztályban vagy a baráti körben, esetleg egy régi barátság vált át szerelemmé. Általában ártalmatlan diákszerelem lehet, de jó, ha fokozottan figyel ilyenkor a gyermekére.

Mivel a gyerek érzései valósak, ezért azokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, vagy jelentéktelennek tekinteni. Ha a szülők tudomást szereznek a dologról, akkor mindenképpen el kell jönnie a pillanatnak, hogy közösen beszéljenek a szerelemről, a párkapcsolatról és a szexről!

Ezek azok a fontos témák, amelyeket mindenképp meg kell beszélni, és a legjobb az ha mindez a gyermek a szüleitől tudja meg. Egy gyümölcsöző kapcsolat kialakításához először is meg kell ismerkedni egy lehetséges partnerrel. A szerelem nemcsak arról ismerhető fel, hogy furcsa érzéseket tapasztalhat valaki a gyomra környékén, vagy hogy a szíve hevesebben ver, ha megpillant egy számára kedves és vonzó személyt. Ezt mind a tudtára kell adni, ő pedig jól jár ha elgondolkozik ezeken.

A következő lépcsőfok a szexuális felvilágosítás. Először is itt is a legfontosabb dolog a nyílt és őszinte kommunikáció. Sokszor érzi azt mindkét fél, hogy: hát ezt úgyis tudja/tudom, olyan egyértelmű hogy ezt nem kell megvitatni. Aztán csak a baj bekövetkeztével döbbenek rá a felek hogy ezt nem így kellett volna kezelni.

7 tanács szülőknek, hogy egy kicsit könnyebben kezeljék ezeket a helyzeteket:

  1. Bízzon meg gyermekében, a választásában, ne becsmérelje kamaszgyermeke választottját.

  2. Mesélhet saját tapasztalatairól, de tudnia kell, hogy gyermekének a saját bőrén kell megtapasztalnia az élményeket.

  3. Ismerje fel, hogy sokat változott a világ, mióta Ön volt kamasz, nem pont ugyanúgy működnek a dolgok.

  4. Tekintse megtiszteltetésnek, ha gyermeke valamilyen szinten beavatja szerelmi életébe, örüljön, ha megismerheti gyermeke barátját/barátnőjét.

  5. Ne tiltsa a szerelmeseket egymástól, mert azzal csak olajat önt a tűzre, és még jobban ragaszkodnak majd egymáshoz, holott amúgy lehet, hogy maguktól is hamar észrevennék, hogy nem illenek össze

  6. Ne próbálja mindentől megvédeni gyermekét: a kamaszkori szerelem tipikusan az a pálya, ami tartogat pár pofára esést. Ettől azonban nem fogja tudni megvédeni fiát vagy lányát.

  7. A jó szülő-gyerek kapcsolat talaján nem kell attól tartania, hogy ezzel az életszakasszal végleg eltávolodik Öntől gyermeke, messze még az az idő…

 

Források:

hvg.hu
kamaszpanasz.hu

Kapcsolat

info@ergo-net.hu
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek

Köszönjük, üzenetét megkaptuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!