A pubertás kor biológiája

2019-04-03

A kamaszkor a gyermekkorból a felnőttkorba való átmenet, ez pedig rengeteg testi-lelki változást eredményez. Most, az előbbiek lesznek górcső alá véve. Tulajdonképpen ebben a korban felnőtté válsz, ez pedig egy teljesen természetes folyamat.

Bár a lányok és a fiúk is átesnek a pubertáskoron, a lányoknál a szexuális érettség általában hamarabb jelentkezik, mint a fiúknál. A változások felelősei a nemi hormonok.
Először a végtagok nőnek meg, aztán a törzs. A legtöbb lány a maximális testmagasságát a menstruációs vérzés megkezdése előtt körülbelül 6 hónappal éri el.

A pubertáskor alatt általában nő a testsúly is. A lányoknak nőies, nőiesebb lesz a teste: több a zsír a karon, a combon és a hát felső részén. A csípő szélesebb és kerekebb lesz, a derék pedig arányában keskenyebb.
Ilyenkor kezdenek megjelenni a pattanások is, ami minden tini rémálma (fokozott hormonális működés következményeként a bőr zsírosodni kezd, és ez látható piros dudorok formájában nyilvánul meg). 

A rendszeres tisztálkodás, a bőrbarát szappannal való arcmosás segít valamelyest, és csökkentheti a kiütéseket. Súlyosabb esetekben érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, vény nélküli vagy receptre kapható gyógyszerek nagyobb eséllyel segítenek csökkenteni a kellemetlen tüneteket.

Bár tabu témának számít, fontos beszélni róla, hogy a fiúknál időnként és akaratlanul merevedés is jelentkezik. Általában az első ilyen élményük 11-15 éves kor között történik. Fontos a nyílt és őszinte kommunikáció ebben a témában. hogy a kamaszok is helyén tudják kezelni a hasonló váratlan és új helyzeteket.

Források:

tudasbazis.sulinet.hu
kamaszpanasz.hu

Kapcsolat

info@ergo-net.hu
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek

Köszönjük, üzenetét megkaptuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!