A legfontosabb fogamzásgátlók kamaszoknak!

2018-03-12

Ha valaki aktív szexuális életet akar élni – mindegy milyen korban – elengedhetetlen, hogy valamilyen módon védekezzen a nem kívánt terhesség ellen. Persze itt is vannak kivételek, de ha lehet ne hagyatkozzunk az őskorban használt „tudom mikor kell leállni” taktikára.

De milyen eszközök állnak rendelkezésünkre? Ez az a kérdés, amivel a legtöbb fiatal nincs tisztában, hiába vannak az iskolában „felvilágosító órák”.

Tabletta

A legismertebb és legelterjedtebb nyilván a tabletta. A megbízhatóságuk igen magas, de nagyon sok ilyen-olyan mellékhatással kell számolni a használatuk során, hiszen erőteljesen beleavatkoznak a hormonális rendszerünkbe.  

Óvszer:

Itt van még régi bajtársunk, az óvszer. Erről úgy vélem, nem kell túl sokat magyarázni. Az egyetlen fogamzásgátló eszköz, amely véd a szexuális úton terjedő betegségektől.
Szóval alkalmi kapcsolatokban csak ez jöhet szóba. Latexérzékenyeknél allergiás reakciót okozhat. 

Spermicidek, hüvelykúpok, habok:

Önmagában nem nyújt megbízható védelmet egyik sem. Csak kiegészítésként javasolt az alkalmazásuk. Fő hatóanyagként egy spermaölő összetevőt tartalmaznak, ennek gyakori mellékhatása a csípő, viszkető érzés, allergiás reakció.

Pesszárium, méhszájsapka:

Hatékonysága megegyezik az óvszerével, sőt spermiciddel (pesszáriumhoz való kontragéllel) alkalmazva jobb is a Pearl-indexe, mint a kondomé. Nincs mellékhatása. Megmarad a természetesség érzése szex közben. Nem kell azon aggódni, hogy esetleg kiszakadhat. Orvosi szilikonból készül, nem allergizál. Költséghatékony, mert 1-2 évig használható egy darab.
Hátránya, hogy érdemes az aktus előtt kb. 20 perccel feltenni, tehát egy kicsit előre kell gondolkozni. Viszont ismételt együttléteket is lehetővé tesz, 24-48 órán keresztül fent maradhat.

Források:
hormonmentes. hu

Kapcsolat

info@ergo-net.hu
1052 Budapest,
Kálvin tér 5. fszt. 8.

Facebook

Hasznos linkek

Köszönjük, üzenetét megkaptuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!